15 aug. 2023 | 13:30

Ce salariu are un bugetar: Este peste media salarială din București. Angajații la stat sunt privilegiați

ACTUALITATE
Ce salariu are un bugetar: Este peste media salarială din București. Angajații la stat sunt privilegiați

Bugetarii câștigă mai mult decât media salarială din București. Persoanele care lucrează la stat au căpătat un renume de privilegiați. Ei bine, ei chiar sunt, pentru că leafa unei persoane angajate la stat este mai mare decât a unui simplu bucureștean. La cat a ajuns salariul mediu net și salariul mediu net pe economie.

Câți bani câștigă un angajat la stat

Ei bine, salariile medii nete din sistemul de administrație publică și apărare au ajuns la 6.000 de lei net în luna iunie a acestui an, fiind în creștere cu 12%, comparativ cu luna iunie din 2022, conform INS.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 4.600 de lei în iunie 2023 și doar șase industrii dintre cele 19 din România au salarii medii nete mai mari de 6.000 de lei net.

Au și alte beneficii

În plus, bugetarii primesc pe lângă salariu, sporuri și vouchere de vacanță, dar și zile libere care fac punți cu alte zile libere, câștigând minivacanțe pe tot parcursul anului.

În schimb, oamenii de rând care muncesc în diferite industrii câștigă între 2.550 și 4.600 de lei. 

Săptămâna trecută, bugetarii din Sistemul de Finanțe au protestat, după ce au văzut măsurile propuse de guvern privind reducerea cheltuielilor bugetare și faptul că acestea includ unele prevederi legate de salarizarea angajaților din sistemul de stat.

Câteva mii de angajați de la Ministerul Finanțelor din toată țara au intrat joi în grevă spontană. Sindicaliștii spun că măsurile ar însemna o reducere salarială de circ 700 de lei pentru un angajat, dar și pierderea unor sporuri.