13 ian. 2023 | 09:54

Ce s-ar întâmpla dacă ai muri pe Marte: ipotezele oamenilor de știință

ACTUALITATE
Ce s-ar întâmpla dacă ai muri pe Marte: ipotezele oamenilor de știință

Deja știi ce se întâmplă cu trupul tău, dacă mori pe Pământ. Însă ce se întâmplă cu el dacă mori în spațiu, pe Marte sau în drum spre Marte, spre exemplu?

În primul rând, nu există protocoale oficiale pentru ceea ce se poate întâmplă cu corpul tău dacă ajungi să mori în spațiu.

Potrivit astronautului și fostului comandant al Stației Spațiale Internaționale, Chris Hadfield, agenția realizează „simulări de deces” și analizează aceste scenarii.

La bordul ISS, problema ar putea fi rezolvată relativ rapid: depozitare temporară în partea mai rece a ISS.

Bineînțeles, corpul ar putea fi aruncat în spațiu, transformând un fost astronaut în resturi spațiale potențial periculoase. Acest lucru contravine, de fapt, unui acord ONU de reducere a deșeurilor spațiale.

O alternativă propusă de o echipă de cercetare înființată de NASA este depozitarea cadavrului în interiorul unei pungi care să fie ținută de un braț robotizat aflat exteriorul navei spațiale. Corpul ar îngheța, moment în care brațul ar începe să vibreze punga timp de 15 minute până când acesta este transformat în bucăți mici.

După cum a spus Susanne Wiigh-Masak, de la compania de înmormântare ecologică Promessa, pentru Vice, „Totul de pe navă trebuie să fie la dimensiune redusă, cântărit și depozitat cu grijă. Nu există mult spațiu suplimentar”.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă ajungi până pe Planeta Roșie și ai ghinionul să mori acolo?

Din nou, nu există prea multe reguli oficiale pentru asta – probabil că totul s-ar reduce la o discuție între astronauții din misiune și echipa de pe Pământ.

NASA are mare grijă să nu contamineze Marte și ar prefera ca trupurile să fie incinerate pentru a ucide toți potențialii microbi.

Dacă acest lucru nu este posibil, rămâne oricând posibilitatea să fie îngropați sau lăsați pe suprafața planetei Marte, unde se vor descompune așa cum ar face-o în mod obișnuit.

În cazul în care mori în timpul zilei marțiane, bacteriile ar începe procesul normal de distrugere a corpului tău. Cu toate acestea, noaptea, corpul va îngheța și bacteriile își vor stopa activitatea.

Fără bacterii care să te descompună, țesuturile moi nu se degradează și, astfel, începe procesul de mumificare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele