24 apr. 2023 | 20:29

Ce este paralizia în somn și cum te poți trezi

ACTUALITATE
Ce este paralizia în somn și cum te poți trezi

Paralizia în somn apare atunci când conștiința unei persoane este trează, dar corpul său este încă într-o stare de somn și nu se poate trezi. O persoană poate fi incapabilă să vorbească și să simtă presiune pe piept, printre alte simptome.

Paralizia în somn. De ce apare

În timpul paraliziei în somn, simțurile și conștiința unei persoane sunt active și treze, dar corpul său nu se poate mișca. Aceasta apare chiar în momentul în care o persoană adoarme sau se trezește și este rezultatul faptului că trupul și mintea nu sunt sincronizate.

În timpul paraliziei somnului, o persoană poate experimenta halucinații audio și vizuale, care pot provoca un disconfort semnificativ.

În timpul somnului, corpul se relaxează, iar mușchii voluntari nu se mișcă. Acest lucru îi împiedică pe oameni să se rănească atunci când pun în practică visele. O persoană se poate trezi în timp ce corpul său se află în această stare de relaxare. Aceasta este paralizia în somn.

Paralizia în somn apare în timpul dintre trezire și somn. În timpul episoadelor, oamenii pot experimenta halucinații hipnopompice sau hipnagogice, care pot fi vizuale, auditive și senzoriale. Acestea sunt halucinații care apar în timp ce o persoană se trezește sau, respectiv, adoarme.

Paralizia somnului nu pune în pericol viața, dar poate provoca anxietate. Ea poate apărea alături de alte tulburări de somn, cum ar fi narcolepsia.

Începe adesea în timpul adolescenței și poate deveni frecventă în timpul vârstei de 20 și 30 de ani.

Afecțiunea este o parasomnie, un eveniment nedorit care este asociat cu somnul.

În paralizia somnului, tranziția organismului către sau dinspre somnul cu mișcări oculare rapide (REM) nu este sincronizată cu creierul. Conștiința persoanei este trează, dar corpul ei rămâne în starea de somn paralizat.

Corpul alternează între mișcarea rapidă a ochilor (REM) și mișcarea non-rapidă a ochilor (NREM).

Un ciclu REM-NREM durează aproximativ 90 de minute, iar cea mai mare parte a timpului petrecut în somn este în NREM. În timpul NREM, corpul se relaxează. În timpul REM, ochii se mișcă rapid, dar corpul este relaxat. Visele apar în acest moment.

Zonele creierului care detectează amenințările se află într-o stare accentuată și sunt excesiv de sensibile.

Factorii care pot crește riscul de paralizie în somn includ

  • narcolepsie
  • tipare de somn neregulate, din cauza unor lucruri precum decalajul orar sau munca în ture
  • un istoric familial de paralizie în somn

Semne și simptome

Simptomul central al paraliziei somnului este incapacitatea de a mișca corpul atunci când adormi sau te trezești. Cu toate acestea, în timpul acestor episoade, oamenii pot prezenta și alte simptome, inclusiv:

  • imposibilitatea de a vorbi în timpul episodului
  • a avea halucinații și senzații
  • senzația de presiune în piept
  • dificultăți de respirație
  • transpirație
  • dureri de cap și dureri musculare

Cum să te trezești

O persoană se va trezi din paralizia în timpul somnului în mod natural. Deși experiența poate fi înfricoșătoare, aceasta va trece cu timpul. Nu există nicio modalitate prin care o persoană își poate forța corpul să iasă din starea de paralizie.