01 mai 2023 | 11:23

Patru oameni care s-au răsturnat cu barca în râul Mureș, în continuare dispăruți. Conducătorul bărcii nu avea permis și băuse

ULTIMA ORĂ
Patru oameni care s-au răsturnat cu barca în râul Mureș, în continuare dispăruți. Conducătorul bărcii nu avea permis și băuse

Echipajele de salvare au oprit, luni seara, căutările celor patru persoane dispărute. Este vorba de un tată cu copilul său și de o mamă cu fiul ei care nu au reușit să iasă la suprafață, după ce barca în care se aflau s-a scufundat la 2-3 metri de țărm. La căutările de azi au participat scafandrii, pompieri, polițiști, iar un elicopter al SMURD a survolat zona. Bărbatul care a condus barca a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore pentru ucidere din culpă. Individul era băut și nu deținea permis de a conduce o astfel de ambarcațiune.

Update 1 mai ora 20:03. Echipajele de salvare au întrerupt căutările, luni seara, în jurul orei 19:00. În continuare cele patru persoane sunt de negăsit. S-a survolat zona inclusiv cu un elicopter SMURD.

 „Trei echipe de căutare-salvare din cadrul ISU TIMIŞ şi încă trei echipe din cadrul ISU ARAD vor continua misiunea la suprafaţă pe tot parcursul nopţii. Căutările vor fi reluate mâine dimineaţă (marţi), în jurul orei 8:00, cu forţe şi mijloace din fiecare subunitate de intervenţie”, au transmis reprezentanții ISU Timiș.

Căutările vor fi reluate mâine dimineață.

Știrea inițială: Incidentul a avut loc seara trecută în jurul orei 20:40. Barca cu motor în care se aflau 12 persoane a pornit de pe malul Mureșului din județul Arad, iar pasagerii erau din zona Semlac – Nădlac și cel mai probabil au plecat într-o scurtă plecare de agrement pe Mureș, însă la aproximativ 2-3 metri de mal ambarcațiunea s-a scufundat.

Martorii au sunat imediat la 112, iar zona a fost împânzită de echipaje de salvare. În urma incidentului, un copil de 3 ani din Semlac a murit, în ciuda eforturilor depuse de medici. 

Căutările au fost reluate în această dimineață

Opt dintre ei au reușit să iasă din apă, însă patru sunt de negăsit. Este vorba despre un tată cu copilul său și o mamă cu copilul. Căutările cu forțe mărite au fost reluate de dimineață.

În această dimineață, pompierii au început deplasarea către locul evenimentului, pentru continuarea căutărilor cu forțe mărite. Astfel, 24 de pompieri timișeni vor interveni cu: o autospecială de serviciu; 6 autospeciale de primă intervenție și comandă; un microbuz; 9 bărci; o ambulanță SMURD și un echipaj cu 4 scafandri.

De asemenea, pompierii arădeni au început deplasarea către locul evenimentului. 15 pompieri vor interveni cu 4 autospeciale de primă intervenție și comandă, 4 bărci, și un echipaj SMURD.

Șoferul bărcii a fost reținut pentru ucidere din culpă

Bărbatul în vârstă de 33 de ani care a condus barca cu motor a fost testat cu aparatul aparatul alcooltest, rezultând valoarea de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost reținut pentru 24 ore.

„Din cercetări a reieșit că bărbatul care conducea nu deține certificat de conducător al ambarcațiunii, iar ambarcațiunea nu este înmatriculată. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o alcoolemie de 0,31 mg./l. alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad cu propunerea luării de măsuri preventive. În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, au transmis reprezentanții IPJ Arad.

Totodată, autoritățile au declarat că aceasta nu era înmatriculată

Barca ar fi lovit un obstacol

Bărbatul care conducea ambarcațiunea le-a spus polițiștilor că ar fi lovit un obstacol înainte de a se răsturna, însă acest lucru va fi stabilit în urma anchetei. Totodată, potrivit martorilor barca nu ar fi făcut mai mult de 2-3 metri de la mal și din cauza greutății excesive.

Mărturiile martorilor

O femeie a povestit aseară într-un live pe pagina de socializare a localului Terasa Periam Port cum s-a întâmplat tragedia.

„Am văzut de aici de la terasă cum o persoană s-a înecat. O persoană care purta geacă roșie și era pe malul celălalt, unde curenții sunt puternici. Nu pot să uit țipetele femeii care striga. Femeia încerca să înoate spre copilul ei. Mama încerca să-și salveze copilul de 5-6 anișori. Mureșul e mare crește, azi toată ziua a dus pomi. E fără cuvinte. Cum poți să urci într-o barcă copii atât de mici și să mergi pe Mureș, unde te lovești de un pom”, a povestit femeia într-un live pe pagina de Facebook.