27 nov. 2023 | 11:07

Când revine Simona Halep pe teren, după decizia ITIA. Horia Tecău răstoarnă toate calculele: ”E cel mai bun scenariu”

SPORT
Când revine Simona Halep pe teren, după decizia ITIA. Horia Tecău răstoarnă toate calculele: ”E cel mai bun scenariu”

Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis, după ce a fost prinsă dopată la US Open 2022. Sportiva a făcut apel la TAS în încercarea de a primi o reducere a pedepsei pentru a reveni cât mai repede în tenis. Horia Tecău răstornă calculele pentru perioada suspendării și spune când se întoarce pe teren fostul lider mondial.

Ce a spus Horia Tecău despre revenirea Simonei Halep

Simona Halep traversează cea mai grea perioadă din cariera sa, după ce a fost suspendată pentru dopaj. Ea a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă, numită roxadustat, și a fost judecată de Tribunalul Sport Resolutions din Marea Britanie, care a decis să o țină patru ani departe de terenul de tenis. Pe 24 octombrie, Simona Halep a depus apel la TAS și cere ca decizia ITIA să fie anulată şi sancţiunea ”să fie redusă”, potrivit tribunalului din Elveția.

Horia Tecău, căpitan nejucător al echipei naționale de tenis feminin, a vorbit despre situația Simonei Halep și a fost întrebat când ar putea reveni fostul lider mondial pe teren. Acesta este de părere că cel mai bun scenariu este ca sportiva din Constanța să joace din nou în circutul WTA într-un an.

Când revine Simona Halep pe teren, după decizia ITIA. Horia Tecău răstoarnă toate calculele: ”E cel mai bun scenariu”

Horia Tecău, căpitan nejucător al echipei de tenis feminin, și Simona Halep.

”Îmi doresc să revină cât mai repede și să mai joace tenis, să aibă un final de carieră într-o stare bună, o ieșire frumoasă din tenis. Acum, se pare că cel mai bun scenariu ar fi să revină într-un an. Mi-ar plăcea să aibă bucuria de a mai juca.

Nu mai are nimic să demonstreze nimănui. Ea deja ne-a bucurat, ne-a motivat, ne-a inspirat, sunt generații care joacă acum datorită ei. Să joace pentru ea și pentru starea ei, să îi fie bine. Și mâine dacă revine, ea are o capacitate fantastică de a se mișca, de a lovi mingea, de a memora execuții foarte repede”, a spus Horia Tecău, la începutul acestei luni.

Patrick Mouratoglou, alte dezvăluiri în cazul Halep

Patrick Mouratoglou, antrenorul care a pregătit-o pe Simona Halep în perioada aprilie – octombrie 2022, a făcut mai multe declarații în spațiul public după suspendarea acesteia și a recunoscut că este vinovat pentru ce s-a întâmplat cu sportiva, deoarece i-a recomandat suplimentul contaminat. Dar, francezul s-a arătat foarte încrezător în ceea ce privește decizia tribunalului de la Lausanne, unde se așteaptă judecarea cazului Halep.

”Sunt încrezător pentru viitorul Simonei Halep, după apelul făcut la TAS, deoarece e un tribunal independent. Am putut stabili de unde a venit contaminarea. Deci noi i-am propus să ia colagenul și l-am cumpărat de la o companie. S-a întâmplat ca acest colagen să fie contaminat. Nu aveam de unde să știu, dar îmi asum responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat, întrucât e vorba de echipa mea și de mine. Noi i-am cumpărat acest colagen.

Citește și: Ipoteză uimitoare în cazul de dopaj al Simonei Halep: ”A nenorocit-o! E un lucru necurat”

Am făcut toate testele posibile pentru a stabili că vorbim despre o contaminare. Sunt foarte încrezător că tribunalul independent va constata că Simona nu s-a dopat niciodată, că este o victimă și trebuie să revină pe teren și să joace cât de repede posibil”, a declarat Patrick Mouratoglou, potrivit podcastului Tenis Weekly.

Simona Halep, ținta controalelor anti-doping

Simona Halep a fost ținta controalele anti-doping, înainte de a pica testul de la US Open 2022, când i s-a găsit în organism substanța interzisă. În perioada 2019 – 2021, campioana de la Roland Garros și Wimbledon a fost testată de 53 de ori. De 27 de ori în 2019, an în care a câștigat Wimbledon, de nouă ori în 202o, iar în 2021 a fost suspusă controalelor de 17 ori.

Citește și: Simona Halep, marea problemă în procesul de la TAS: ”Nu știu cum va reuși asta!”

De asemenea, Simona Halep a dat 56 de probe de urină și sânge în perioada 2018-2020. Alte jucătoare importante, cum ar fi Serena Williams sau Sofia Kenin, au avut mai puțin de 40 de controale în perioada respectivă.

Simona Halep nu a mai jucat un meci oficial de pe 29 august 2022, când a fost eliminată în primul tur de la US Open, și a fost ștearsă din clasamentul WTA. La momentul suspendării provizorii, ea ocupa locul nouă în topul mondial.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele