04 iun. 2023 | 09:00

Bula imobiliară din România a explodat și se simte la București: tranzacțiile s-au dus în cap, se vede la apartamente

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România a explodat și se simte la București: tranzacțiile s-au dus în cap, se vede la apartamente

În funcție de piața din România la care te uiți, ai crede că domeniul imobiliar de la noi este mai sănătos ca niciodată. Din păcate, deși 3-4 orașe țin în picioare bula de pe meleaguri mioritice, chiar în acele orașe se resimt semnele dezastrului iminent.

București era de referință în piața imobiliară din România, pentru mult timp, a fost cel mai scump oraș. În urmă cu aproximativ un deceniu, a căzut pe poziția a doua datorită revoluției IT de la Cluj. De aproximativ un an, a coborât pe trei când vine vorba de prețuri la locuințe, după Brașov. Acum, semnele crizei în Capitală se resimt din prisma numărului de tranzacții. Nu de alta, dar în primul trimestru din 2023 s-au comercializat cu 21% mai puține locuințe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Prețurile nu par să sufere fluctuații fabuloase, dar, în mod previzibil, există excepții substanțiale de la regulă.

Criza imobiliară – azi în București, mâine în toată țara

Aproximativ 10.000 de locuințe s-au vândut în Capitală în primul trimestru din acest an, cu 2800 mai puține față de perioada similară din 2022, conform celui mai recent studiu efectuat de platforma ValorEasy. Media este de 3380 de unități locative tranzacționate pe lună în acest an, comparativ cu 4320 de unități pe lună acum un an. Când vine vorba de prețuri, deși variază foarte mult în funcție de zonă, prețul mediu al unei garsoniere noi este de 1250 euro/mp la periferie și sare până la valoarea fabuloasă de 2600 de euro ultra central. Chiar și în centru însă, dacă ești deschis la locuințe în clădiri mai vechi, valoarea de achiziție scade cu aproximativ 600 de euro.

Având în vedere contractarea pieței, nu ar trebui să vină ca o surpriză că și numărul construcțiilor finalizate s-a dus în cap într-un ritm surprinzător. În ultimul trimestru din 2022, conform INS, în regiunea București – Ilfov, s-au finalizat 5.165 de locuințe. Față de aceeași perioadă din 2021, vorbim de o scădere de aproximativ 2384 de unități. Ca să-ți faci însă o opinie legată de fluctuațiile de preț de la o zonă la alta, poți arunca o privire pe tabelele de mai jos, conform Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele