03 oct. 2023 | 16:14

Băutura cu lapte ce poate provoca dependență. Legătura nebănuită cu depresia la adolescenți, ce spun specialiștii

ACTUALITATE
Băutura cu lapte ce poate provoca dependență. Legătura nebănuită cu depresia la adolescenți, ce spun specialiștii

Probabil este surprinzător, dar pe piață există băutura cu lapte ce poate produce dependență. Este vorba de un preparat foarte popular mai ales în Asia, de unde și provine, dar care, conform unui studiu recent poate face ca adolescenții, adică cei care o consumă cu precădere, să intre în depresie.

Cauza neașteptată de depresie la unii adolescenți

Băutura cu lapte ce include diverse varietăți de băuturi dulci, inclusiv cea mai cunoscută dintre ele, așa-numita Bubble tea, a devenit tot mai populară în Asia și nu numai, în ultimii ani.

Dar un studiu publicat recent în Journal of Affective Disorders a arătat câteva legături îngrijorătoare între Milk tea, așa cum este denumit în general, și problemele de sănătate mentală.

Citește și: Condimentul special ce îți poate da halucinații. Care este cauza, când devine periculos

Nu se știe exact unde a apărut această băutură, dar se pare că ea a fost inventată prima dată în Taiwan, în anii 80. Cea mai cunoscută dintre variante este Bubble tea, un amestec de ceai din plante, fructe sau sucuri de fructe și lapte.

Dar cel mai important ingredient sunt „bulele” (bubble, în engleză) care pot fi perle de tapioca, cel puțin conform rețetei clasice.

Băutura cu lapte ce poate da dependență

Acestea sunt sfere translucide comestibile produse din tapioca, un amidon obținut din rădăcina de manioc, care este un arbust lemnos bogat în amidon, originar din America de Sud, dar, pe de altă parte, supranumit și „cartoful Africii”.

În principiu, aceste infuzii se beau reci, dar pot fi și fierbinți, în sezonul friguros. Bubble tea se servește în pahare transparente cu un pai gros, astfel încât, pe măsură ce sorbi, biluțele de tapioca să vină în sus și să poată fi mestecate în timp ce înghiți lichidul delicios. Oricum, la ora actuală, există multe variante de Milk tea, în funcție de zone și de preferințele clienților.

Citește și: Pericolul imens ascuns în laptele și untul din piață. Bolile cu care te poți alege 

Iar cei care beau cu precădere băutura cu lapte cu gust delicios sunt adolescenții. Dar un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tsinghua și Centrul Universitar de Finanțe și Economie din China a arătat că atractiva băutură poate crea probleme serioase acestora.

Astfel, specialiștii au efectuat observații pe un număr de 5.281 de studenți din Beijing și au descoperit că simptomele dependenței de lapte erau nu doar reale, ci aveau legătură cu afecțiuni serioase, precum depresia și anxietatea.

„Milk tea a cunoscut o creștere uluitoare a popularității în China, mai ales în rândul tinerilor. Descoperirile noastre au evidențiat faptul că un consum ridicat al acestei băuturi poate duce la dependență și este asociată cu depresia, anxietatea și cu gândurile de sinucidere”, au scris autorii studiului.

Ce conține băutura respectivă

Folosind o gradație recunoscută științific a nivelurilor de dependență, echipa a descoperit dovezi ce arată că unii dintre adolescenți aveau simptome clare de dependență. Aproape jumătate dintre cei observați în studiu au declarat că beau cel puțin o cană cu Milk tea pe săptămână.

Pe lângă zahărul din abundență, băutura cu lapte conține adesea și cofeină, astfel că au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că acest tip de băuturi poate induce stări de proastă dispoziție, tristețe și depresie, ce duc la izolarea socială a tinerilor consumatori.

Citește și: Terapia genică, șansa dependenților de alcool. Ce au descoperit oamenii de știință, proteina ce face diferența

Autorii studiului au mai sugerat că adolescenții din China și nu numai, ar putea folosi consumul de Milk tea ca pe un mecanism de adaptare și un mod de a-și echilibra emoțiile și de aceea băutura cu lapte respectivă poate da dependență în același fel ca rețelele sociale sau drogurile.

Rezultatele studiului indică faptul că un consum de Milk tea ridicat duce la simptome de dependență și probleme mentale ce pot fi puse în conexiune cu această băutură, precum și la afecțiuni ale dinților, dar și la obezitate.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele