18 sept. 2023 | 07:00

Bani gratis de la stat pentru acești români, 50% în plus, peste noapte. Care sunt condițiile de acordare, s-a schimbat legea în România

ACTUALITATE
Bani gratis de la stat pentru acești români, 50% în plus, peste noapte. Care sunt condițiile de acordare, s-a schimbat legea în România

Autoritățile române fac eforturi semnificative pentru a întinde o mână de ajutor cetățenilor vulnerabili, mai ales celor care au și copii în întreținere. Din acest motiv, au decis să mărească o indemnizație foarte importantă pentru multe familii.

Ordonanța de Urgență 162/2022 a stabilit anul trecut majorarea cu 50% a indemnizaților financiare pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți. Din păcate, măsura nu a putut fi aplicată până la momentul actual, când Guvernul a adoptat și normele metodologice de implementare a inițiativei.

S-a schimbat legea pentru părinții români, 50% în plus

Este important de reținut că majorare cu 50% a indemnizației lunare se aplică în mod exclusiv părinților de gemeni, tripleți și multipleți. Practic, vorbim de o măsură care vizează copii născuți din sarcini gemelare, începând cu al doilea copil.

Este important de reținut că, în cazul în care există familii care au gemeni, dar și alți copii, majorare se acordă și astfel de circumstanțe.

De asemenea, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Punctual, hotărârea adoptată de Executiv asigură transpunerea în legislația locală a prevederilor din Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului. Ca referință, aceasta din urmă vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept, potrivit Ministerului Muncii.

Una peste alta, dacă tot ai avut surpriza de a te trezi cu gemeni sau tripleți în casă, este bine de știut că, în fiecare lună, vei primi bani mai mulți de la statul român, suma fiind majorată cu 50%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele