25 ian. 2023 | 20:27

Avertismentul șefului AIEA: „Riscul unui accident nuclear în Ucraina este crescut”

ULTIMA ORĂ
Avertismentul șefului AIEA: „Riscul unui accident nuclear în Ucraina este crescut”

Riscul unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de Rusia, va crește „fără îndoială” pe măsură ce atât Kievul, cât și Moscova se pregătesc pentru ofensive militare în lunile următoare, a avertizat șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

Ofensivele cresc riscul unui accident nuclear

„Se vorbește mult despre manevre și acțiuni mai mari, mai ample, la începutul primăverii sau la sfârșitul iernii”, a declarat pentru Politico Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), „ceea ce mă face să cred că orice creștere a bombardamentelor și a bombardamentelor va crește fără îndoială posibilitatea unui accident nuclear”.

Este probabil ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pentru a cuceri teritoriul ucrainean în această primăvară, a declarat săptămâna trecută un înalt oficial NATO, în timp ce Ucraina spune, de asemenea, că pregătește o contraofensivă majoră.

Armata rusă a declarat sâmbătă că a lansat o nouă ofensivă în regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, anexată ilegal de Moscova în septembrie.

Trupele rusești au ocupat uzina, cea mai mare din Europa, în primele săptămâni ale invaziei la scară largă a Ucrainei, deși funcționarea zilnică este încă asigurată de personalul ucrainean. Enerhodar, orașul care găzduiește uzina, se află pe malul râului Dnipro, o parte a căruia se află sub control rusesc, în timp ce cealaltă este în mâinile ucrainenilor.

Grossi s-a aflat la Bruxelles la începutul acestei săptămâni pentru a vorbi în fața Parlamentului European și a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din UE.

El face noi eforturi pentru a crea o zonă de protecție a securității nucleare și a securității în jurul centralei din Zaporojie, care a fost lovită de rachete și obuze de artilerie în ultimele luni. Deși atacurile s-au diminuat în ultimele săptămâni, Grossi a declarat că în apropierea centralei se află „mii de soldați”.

Zona de siguranță

Agenția a cerut de luni de zile crearea unei zone care să țină trupele ucrainene și rusești departe de uzină, dar progresele în acest sens au stagnat. Grossi a declarat că este nevoie de „voință politică” atât din partea Kievului, cât și a Moscovei pentru ca acest lucru să se schimbe.

„Zona este singura inițiativă concretă viabilă în această privință, în afară de a sta cu mâinile în sân”, a declarat șeful AIEA, adăugând că va vizita din nou Rusia în februarie; în octombrie, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg pentru a face presiuni în favoarea zonei.

Agenția ONU are până la patru experți staționați la Zaporojie, unde toate cele șase reactoare au fost oprite din septembrie.