29 aug. 2023 | 18:25

Autostrada din Europa pe care poți merge fără mâini pe volan: Mașina autonomă mai aproape de realitate

ACTUALITATE
Autostrada din Europa pe care poți merge fără mâini pe volan: Mașina autonomă mai aproape de realitate

Ford Blue Cruise permite șoferilor să conducă fără mâinile pe volan pe anumite porțiuni de autostradă.

După Marea Britanie, Germania este a doua piață europeană pe care Ford poate vinde mașini cu o funcție de conducere semi-autonomă „Level 2+”, care le permite șoferilor să-și ia mâinile de pe volan.

Autoritatea Federală de Transport Auto (KBA) din Germania a dat voie Ford să ofere tehnologia Blue Cruise, a declarat Ford într-un comunicat luni.

Șoferii Ford ale căror mașini au Blue Cruise vor putea circula fără mâinile pe volan pe anumite porțiuni de autostradă.

Mașina sport Mustang Mach-E complet electrică va fi primul model Ford care va oferi această tehnologie.

„Datele colectate la nivel mondial de la peste un milion de kilometri de testare au constituit baza pentru aprobarea cu succes în Germania”, a declarat șeful sistemelor avansate de asistență a șoferului Ford Europe, Torsten Wey, în declarație.

Alte mărci au deja în ofertă sisteme de asistență Nivel 2+. BMW, de exemplu, a primit aprobarea KBA în iunie pentru conducerea fără mâini pe anumite secțiuni de autostradă până la 130 km/h.

Mercedes are „Drive Pilot” în modelele sale de lux Clasa S și EQS din mai 2022, permițând conducerea de nivel 3. Acest lucru permite conducerea automată pe carosabile cu mai multe benzi chiar și atunci când șoferul urmărește un film sau își folosește smartphone-ul.

Costuri de abonament

Cu BlueCruise, șoferii Ford trebuie să fie în continuare cu ochii pe trafic. Dacă adorm sau navighează pe internet pe smartphone-ul lor, o cameră cu infraroșu detectează acest lucru și se aude un ton de avertizare. Dacă șoferul tot nu reacționează, mașina frânează ușor.

Inițial, funcția Blue Cruise poate fi comandată doar în mașina sport electrică Mustang Mach-E.

Va exista o taxă pentru activarea sistemului, iar abonamentele lunare sau anuale vor fi disponibile.

Pe viitor, sistemul poate fi comandat și în același timp cu achiziționarea vehiculului, caz în care ar trebui să devină mai ieftin.

În SUA și Canada, conform Ford, un total de 194.000 de vehicule Ford și Lincoln au parcurs deja 175 de milioane de km în modul Blue Cruise. Sistemul este utilizat în America de Nord din 2021.

BlueCruise a fost lansat în Marea Britanie în aprilie. Conducerile de validare acolo au confirmat că sistemele de asistență utilizate pot face față și condițiilor dificile – precum marcajele rutiere uzate, vremea rea și lucrările rutiere.