06 feb. 2023 | 18:25

Automobilele vechi trebuie eliminate: studiul care îți explică de ce

ACTUALITATE
Automobilele vechi trebuie eliminate: studiul care îți explică de ce

Asociația Producătorilor de Automobile Europeni încearcă să arate Uniunii Europene de ce trebuie să renunțe la introducerea Euro 7.

ACEA a lansat un nou studiu privind nivelul de poluare al mașinilor cu scopul de a îi determina pe politicieni să-și regândească planurile privind poluarea.

Specialiștii de la ACEA susțin că simularea este realizată pe parcul auto existent, pentru anii următori, pe baza ponderii tipului de motor.

Cifrele arată că în 2025 mașinile Euro 6 vor reprezenta aproape 60% din flota UE. Cu toate acestea, mașinile pre-Euro 6 (vândute înainte de 2014) vor contribui în continuare la 43% din emisiile totale de NOx.

Euro 7 pentru mașini este de așteptat să aibă doar un impact marginal asupra reducerii emisiilor de NOx. Mai mult, o investiție masivă în Euro 7 ar devia, de asemenea, resurse inginerești și financiare substanțiale de la tehnologiile electrice cu baterii și celule de combustibil înapoi către motorul cu ardere internă.

Logica din spatele acestui studiu

Aceasta înseamnă că reînnoirea flotei care vizează un număr mare de mașini pre-Euro 6 pe drumurile UE ar avea cel mai mare impact atât asupra poluanților, cât și asupra CO2.

Potrivit ACEA, în 2023 vor mai fi în circulație 10,4 milioane Euro 1 și 22,2 milioane Euro 2, care sunt foarte poluante în ceea ce privește emisiile de oxid de azot și dioxid de carbon. Nici măcar vehiculele Euro 3 și Euro 4, cu 70 de milioane de mașini pe drumurile europene, nu emit niveluri foarte scăzute de poluare.

Scopul întregului studiu este de a demonstra lipsa nevoii de a lansa Euro 7. Cu alte cuvinte, ACEA spune că introducerea Euro 7 va reduce emisiile de NOx cu 4% pentru autoturisme, 2% pentru LCV-uri și 0% pentru autobuze. Practic, studiul servește drept un argument împotriva introducerii Euro 7, care este văzut drept o risipă de bani de către producătorii auto.

Ceea ce își doresc majoritatea producătorilor este renunțarea la Euro 7 pentru a se putea concentra pe electrificarea gamei de vehicule.