11 iul. 2023 | 09:52

Au crescut salariile acestor români cu 30%, în timp ce profitul s-a dus în cap: aici nu contează eficiența

ACTUALITATE
Au crescut salariile acestor români cu 30%, în timp ce profitul s-a dus în cap: aici nu contează eficiența

Foarte mulți români visează la salarii de bugetar din prisma faptului că acestea nu au moarte. Aproape de fiecare dată, ieși la pensie din instituțiile de stat, majorările salariale sunt regulate, iar analizele de performanță lipsesc cu desăvârșire. Nu puține sunt pozițiile care întruchipează perfect filozofia ”ziua trece, leafa merge”.

Înainte să vorbim de salariile de la Poșta Română, merită avut în vedere că vorbim de o companie de stat cu afaceri de 1,4 miliarde de lei în 2022, în creștere cu 7% și un profit în scădere de 74%, până la 11,2 milioane de lei. Cu astfel de cifre, orice altă afacere s-ar fi închis de mult timp. Este clar că mecanismul de business este unul defectuos, dar dacă mai ai în vedere și creșterea salariilor cu 30% într-un an și jumătate pentru angajați, este clar că se îndreaptă cu pași repezi către dezastru.

Poșta Română, relicva din comunism care nu pleacă nicăieri

Cu numele complet Compania Naţională Poşta Română (CNPR), această afacere s-a bucurat de încasări fabuloase anul trecut și o creștere de 7,5% față de anul precedent. Cu toate acestea, chiar și după o ușoară diminuare a numărului de angajați (-4%), profitul s-a diminuat cu 74% până la 11,25 milioane de lei. Conform unui raport publicat luni de operatorul național poștal, această ”performanță” a angajaților a fost răsplătită cu majorări salariale de 30% în ultimul an și jumătate, conform Economedia.ro.

În privința progreselor pe care le face compania, în 2022, poștașii români s-au bucurat de 9000 de terminale mobile noi, în timp ce instituția controlată de statul român a inaugurat o primă subsidiară în afara țării, în Republica Moldova. Tot atunci, s-a înființat Fundația Poștei Române. Nu în ultimul rând, s-au achiziționat peste 5.200 de laptopuri și calculatoare, 250 de imprimante, 2700 de scannere, routere, servere și 300 de mașini de numărat bani.

La capitolul venituri, anul trecut acestea au crescut cu 5,5%, comparativ cu 2021, şi a punctat participarea în proiectul „Cardul de energie” oferit de Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), unul dintre cele mai mari şi mai importante contracte din istoria Poştei Române, cu beneficiari direcţi şi indirecţi aproape 20% din populaţia României.

Pe partea de lefuri, Poşta Română a majorat veniturile din sporuri şi bonificaţii pentru fiecare salariat în medie cu 39%, respectiv a crescut veniturile salariaţilor cu aproximativ 900 de lei, plus achiziţionarea uniformelor noi pentru prima dată în 15 ani.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele