19 sept. 2023 | 11:55

Asteroidul care ar putea să elimine viața de pe Pământ. Ce șanse sunt să ne lovească curând

ACTUALITATE
Asteroidul care ar putea să elimine viața de pe Pământ. Ce șanse sunt să ne lovească curând

Unul dintre puținii asteroizi pe care i-a vizitat omenirea ar putea într-o zi să ne întoarcă vizita. Din păcate, chiar dacă noi am aterizat cu delicatețe pe asteroid, o vizită a lui Bennu pe Pământ ar implica ca acesta să se lovească de planetă cu forța a 22 de bombe atomice.

Bennu a fost vizitat de OSIRIS-REx de la NASA și a fost ales datorită datelor excelente de la radar și observațiilor telescopului agenției.

Cu toate acestea, asteroidul este probabil să lovească Pământul și, studiind compoziția și orbita acestuia, NASA a sperat să înțeleagă mai bine riscul.

Estimările anterioare sugerau că Bennu ar putea să izbească Pământul cândva între 2175 și 2199.

Asteroidul Bennu, mai periculos ca o bombă atomică

Dacă ar lovi Pământul, asteroidul de 500 de metri ar elibera 1.200 de megatone de energie, de 24 de ori mai mare decât cea mai puternică armă nucleară construită de umanitate.

După doi ani de studiu, NASA a reușit să înțeleagă mai bine orbita asteroidului și să perfecționeze șansele ca într-o zi să se ciocnească de Pământ.

„Datele OSIRIS-REx ne oferă informații mult mai precise, putem testa limitele modelelor și putem calcula traiectoria viitoare a lui Bennu la un grad foarte înalt de certitudine până în 2135”, a declarat autorul principal al studiului, Davide Farnocchia, de la Centrul pentru Near-Earth Object Studies (CNEOS).

Din păcate, șansele s-au schimbat puțin mai mult în favoarea unui impact, la aproximativ 1 din 1.750, până în anul 2300.

Data cea mai probabilă a impactului, unde se preconizează că orbitele vor fi cele mai apropiate, este 24 septembrie 2182.

„Deși șansele ca acesta să lovească Pământul sunt foarte mici, Bennu rămâne unul dintre cei mai periculoși asteroizi cunoscuți din sistemul nostru solar, alături de un alt asteroid numit 1950 DA”, a explicat NASA.

NASA și alte observatoare urmăresc orbitele obiectelor descoperite în Sistemul Solar, concentrându-se pe „obiectele din apropierea Pământului”.

Din ce se știe până în prezent, „niciun asteroid cunoscut cu o dimensiune mai mare de 140 de metri nu are șanse semnificative să lovească Pământul în următorii 100 de ani”, potrivit NASA.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele