19 iul. 2023 | 14:01

Amendă de 700 de lei în trafic, fără comentarii. Capcana din mașină, vitală pentru toți șoferii din România

ACTUALITATE
Amendă de 700 de lei în trafic, fără comentarii. Capcana din mașină, vitală pentru toți șoferii din România

Potrivit Codului Rutier, toate mașinile care circulă pe drumurile publice din țara noastră sunt obligate să aibă așa ceva în dotare, în portbagaj. Șoferii care pleacă la drum trebuie să aibă în portbagajul mașinii trusă de prim ajutor, extinctor și triunghi reflectorizant, conform Codului Rutier.

Chiar dacă le au pe ambele în portbagaj, inclusiv triunghiurile reflectorizante, la controalele de rutină ale Poliției Rutieră mulți dintre șoferi sunt amendați. Sancțiunile vin ca urmare a faptului că trusa medicală și extinctorul au datele de valabilitate expirate. Astfel, șoferii ar fi bine să verifice și datele de expirare ale extinctorului și a trusei medicale.

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 în ceea ce privește circulația pe drumurile publice, conducerea unui autovehicul care nu are în dotare trusă medicală, stingător pentru incendii și triunghiuri reflectorizante omologate constituie contravenție.

De asemenea, la articolul 8 din actul legislativ se stipulează că pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să aibă în dotare trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, toate omologate.

Cât este amenda

Cu alte cuvinte, lipsa unuia dintre aceste obiecte sau a întregului kit se pedepsește cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv șoferul în culpă primește patru sau cinci puncte penalizare și o amendă de la 580 la 725 de lei. Însă, mai există o situație în care șoferul este pasibil de amendă.

Mulți dintre șoferii români nu știu că atât trusa medicală auto, cât și extinctorul au termene de valabilitate, astfel că expirarea acestora poate atrage amenda, ca atunci când șoferul nu le-ar avea.

De regulă, lucrurile din interiorul trusei medicale nu au termen de valabilitate, însă legea este legea motiv pentru care te vei alege cu o amendă.

Omisiunea este considerată de către polițiștii de la circulație tot contravenție. Astfel, amenda va fi și în acest caz cuprinsă tot între 580 și 725 de lei.