24 ian. 2023 | 21:02

AIEA răspunde acuzațiilor Rusiei: Ucraina nu deține arme sau echipamente militare în centralele nucleare

ULTIMA ORĂ
AIEA răspunde acuzațiilor Rusiei: Ucraina nu deține arme sau echipamente militare în centralele nucleare

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a găsit nicio armă sau echipament militar în centralele nucleare ucrainene (NPP) pe care le-a examinat până acum, a declarat marți directorul general al organizației, Rafael Grossi.

AIEA n-a găsit arme în centralele nucleare ucrainene

Vorbind în fața Parlamentului European, Grossi a declarat că AIEA a considerat că afirmațiile potrivit cărora Ucraina a depozitat arme de fabricație occidentală în centralele sale nucleare nu sunt susținute, reușind astfel să „demonteze acuzațiile privind lucruri ilegale și lucruri foarte periculoase care au loc în aceste instalații”, precum atunci când Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că plănuiesc să folosească așa-numita bombă murdară.

Comentariile lui Grossi au venit ca răspuns la afirmațiile anterioare ale Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) potrivit cărora Ucraina a ascuns în centralele nucleare armele și echipamentele militare primite de la Occident.

Serviciul de informații externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că a depozitat arme furnizate de Occident în centralele nucleare din țară, acuzație respinsă ca neadevărată de un oficial ucrainean de rang înalt.

Rusia, acuzații către Ucraina

O declarație a SVR a afirmat că lansatoare de rachete HIMARS, sisteme de apărare aeriană și muniție de artilerie furnizate de SUA au fost livrate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.

„Forțele armate ucrainene depozitează arme și muniții furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare„, a declarat acesta, adăugând că un transport de arme către centrala electrică Rivne a avut loc în ultima săptămână din decembrie.

Întrebat luni despre acest raport, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că afirmațiile au demonstrat importanța menținerii dialogului cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.

Cu toate acestea, Peskov a declarat că în prezent nu există planuri pentru o întâlnire între șeful AIEA, Rafael Grossi, și președintele Vladimir Putin.