A murit la numai 43 de ani, răpus de o boală cumplită: tragica poveste a actorului iubit de români, Dinu Manolache

ACTUALITATE
A murit la numai 43 de ani, răpus de o boală cumplită: tragica poveste a actorului iubit de români, Dinu Manolache
29 mai 2023 | 15:30

Dinu Manolache a fost un apreciat actor român care, din păcate, a plecat dintre noi mult prea devreme, iar aceasta este povestea lui, încheiată brusc.

În ciuda tragicului său sfârșit, mulți sunt acei iubitori de filme românești care nu l-au uitat nici acum, amintindu-și cu drag atât de peliculele în care a jucat artistul, cât și de piesele de teatru în care a putut fi văzut.

Dinu Manolache

Dinu Manolache – foto: Studiourile Buftea

Viața mult prea scurtă a actorului Dinu Manolache

Actorul Dinu Manolache a plecat dintre cei vii la vârsta de numai 43 de ani, răpus de o boală absolut cumplită. Avea să moară în anul 1998, lăsând în cinematografie și teatru un gol imens.

A jucat, printre multe altele, în Titanic Vals și Lumini și Umbre, iar cariera sa părea să nu aibă sfârșit. În ciuda aparențelor, atât cariera, cât și viața îndrăgitului artist au ajuns la capăt într-o fatidică zi.

A rămas în memoria publicului datorită rolurilor memoriabile pe care le-a interpretat pe scena teatrului românesc, cât și în filme, așa cum menționam anterior, jucând, de-a lungul carierei sale, alături de nume grele ale teatrului și filmului românesc, printre care Mitică Popescu, Dana Dogaru, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu-Botez sau chiar Mircea Diaconu.

Dinu Manolache nu a apucat să se bucure de întreaga sa viață, fiind răpus de cancer, afecțiune care i-a adus sfârșitul în data de 3 septembrie 1998.

Dinu Manolache - foto: Studiourile Buftea

Dinu Manolache – foto: Studiourile Buftea

Fiica actorului i-a călcat pe urmă și a devenit, la rândul său, actriță

În urma sa, au rămas soția și fiica sa, Ilinca – cea care, la rândul său, a ales să îmbrățișeze cariera părinților săi, devenind actriță.

Nici nu avea cum să se întâmple altfel, de vreme ce fiica lui Dinu Manolache a copilărit în Teatrul Mic, alături de părinții săi, mama sa, Rodica Negrea, fiind, de asemenea, actriță.

Dinu Manolache s-a născut în comuna Rogova, din judeţul Mehedinţi, în data de 13 mai 1955, iar în 1980 el termina studiile la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, fiind elevul regretatului Octavian Cotescu.

Cu un an înainte să termine facultatea, mai exact în 1979, își făcea debutul pe marele ecran primind rolul lui Vasile în filmul Cine mă strigă?, regizat de Letiţia Popa.

La un an după terminarea facultății era deja distribuit ca Simion Handrabur în Semnul Şarpelui și ca Virgil din Fata Morgana, film regizat, de data aceasta, de Elefterie Voiculescu.

În 1982 apărea în documentarul de scurt metraj Mitul lui Mitică, de Mihnea Columbeanu, ca mai apoi să joace în filmul lui George Cornea, Rămân cu tine, unde interpreta alături de Sebastian Papaiani, Florin Zamfirescu, Amza Pellea şi Octavian Cotescu, fostul său profesor de la facultate.

Tot în 1982 primește un rol special în filmul Mult mai de preț e iubirea, în regia lui Dan Marcoci, iar cu această ocazie avea să-și cunoască viitoare soție, pe Rodica Negrea, de vreme ce și actrița făcea parte din distribuția peliculei. În cele din urmă, a primit oportunitatea de a face parte din echipa peliculei cu „răsunet”, Lumini și Umbre.

În scurta dar cuprinzătoarea sa carieră, Dinu Manolache a avut ocazii unice în viață de a colabora cu regizori importanți ai vremurilor, printre care Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Cătălina Buzoianu sau Silviu Purcărete.

Imediat după tragica sa trecere în neființă, Dinu Manolache a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, însă și Placheta Orașului București, în semn de mare prețuire pentru activitatea sa în domeniul artelor.

Artistul este înmormântat în Cimitirul Bellu (la secțiunea ortodoxă a cimitirului), mai exact pe Aleea Artiștilor, alături de alți actori și cântăreți de calibru ce au intrat în neființă de-a lungul anilor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele