03 mart. 2022 | 12:21

Zile negre pentru magnații ruși: iată cum li se evaporă banii din conturi

ACTUALITATE
Zile negre pentru magnații ruși: iată cum li se evaporă banii din conturi

Miliardarii ruși traversează o perioadă marcată de pierderi financiare aproape fără precedent, după ce țara lor a fost vizată de sancțiuni economice, ca urmare a deciziei de a invada Ucraina.

Companiile rusești, împreună cu magnații țării și, implicit, statul rus, trag ponoasele deciziilor politice dictate de la Kremlin, pe măsură ce conflictul militar din țara vecină pare departe de a se încheia.

Banii rușilor se evaporă

Valoarea certificatelor de depozit (GDR) ale companiilor rusești listate în Marea Britanie se prăbușește, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei de Statele Unite ale Americii (SUA) și de țările occidentale.

Datele oficiale arată că indicele Dow Jones Russia GDR, care urmărește companiile rusești tranzacționate la bursa din Londra, s-a prăbușit cu 98% în doar două săptămâni.

Practic, așa s-au evaporat nu mai puțin de 572 miliarde de dolari din valoarea de piață la nivelul a doar 23 de acțiuni. Pierderile nu sunt suferite de orice companii rusești, ci de unele dintre cele mai puternice și prospere. Vorbim, mai exact, despre giganți precum Gazprom, Sberbank și Rosneft.

De asemenea, presa internațională titrează că Dow Jones Russia GDR s-a prăbușit cu până la 81% miercuri.

Pentru ruși urmează noi unde de șoc pe piețele financiare. Operatorul de indici bursieri Stoxx intenționează să elimine 61 de companii rusești din indicii săi la 18 martie.

În aceeași notă, sistemul bancar rusesc este și el pus la zid. Uniunea Europeană tocmai a decis să elimine şapte bănci ruseşti, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, de la sistemul SWIFT. Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF se află și ele pe așa-zisa listă neagră. Totuși, trebuie menționat faptul că UE a cruțat de la această sancțiune pe cel mai mare creditor din țară, respectiv Sberbank of Russia PJSC. Motivul pentru care unele instituții bancare n-au fost excluse este tocmai acela de a ajuta Europa să plătească importurile de energie din Rusia și să permită alte transferuri vitale.