Zelenski: „Ucraina se bazează mai degrabă pe sprijinul partenerilor internaţionali, decât pe cel al NATO“

Zelenski: „Ucraina se bazează mai degrabă pe sprijinul partenerilor internaţionali, decât pe cel al NATO“

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că unii membri NATO sunt „hipnotizați de agresiunea rusă“, Ucraina bazându-se mai degrabă pe sprijinul partenerilor internaționali decât pe cel al Alianței. Totodată, liderul de la Kiev a solicitat azi un embargo comercial complet. Mai multe detalii, în continuare.

Zelenski: „Ucraina se bazează mai degrabă pe sprijinul partenerilor internaţionali, decât pe cel al NATO“

Volodimir Zelenski a declarat azi, în cadrul videoconferinţei cu liderii Forţei expediţionare comune (JEF), condusă de Marea Britanie, că unii dintre membrii Alianțe Nord-Atlantice sunt „hipnotizați de agresiunea rusă“. De aceea, țara pe care o conduce se bazează în principal pe sprijinul partenerilor internaţionali și prea puțin pe NATO.

Cu acest prilej, președintele ucrainean a solicitat un embargo comercial complet, precizând totodată că armamentul livrat de statele occidentale este folosit în 20 de ore, transmite BBC.

„Desigur, Ucraina nu este membră NATO, înţelegem asta. Am auzit de mulţi ani despre uşile deschise, dar am auzit şi că nu putem intra pe acele uşi“, a început liderul de la Kiev, referindu-se la politica porţilor deschise.

De asemenea, acesta a subliniat că alte ţări care se învecinează cu Rusia ar trebui să se gândească la „capacităţile lor independente de apărare“ în afara NATO. Zelenski a avertizat că Moscova ar putea viza și alte părți ale Europei.

„Cantitatea pe care o primim pe săptămână este folosită de obicei de noi în 20 de ore“, a adăugat președintele Ucrainei, făcând trimitere la furnizarea de provizii din Marea Britanie şi alte state, care se epuizează rapid.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua 20. Noi explozii în Kiev. Peste 2.500 de oameni morți în Mariupol. Zelenski a prelungit legea marțială

Unii membri NATO sunt „hipnotizaţi de agresiunea rusă“

Pe cale de consecință, echipamentul rusesc capturat şi echipamentul vechi din era sovietică au fost puse în funcţiune, a informat el.

Volodimir Zelenski a salutat sancţiunile occidentale, însă a ținut să specifice că nu sunt suficiente pentru a pune capăt agresiunii ruse, cerând astfel un embargo comercial complet. Totodată, acesta a criticat firmale care continuă să facă afaceri cu Rusia.

„Navele marinei ruse ar trebui să aibă interdicţie să acceseze porturile din întreaga lume şi toate băncile ruse să fie excluse din sistemul internaţional SWIFT“, a mai menționat el.

Şeful statului ucrainean a apreciat că NATO este „cea mai puternică alianţă din lume“, dar „unii dintre membrii acestei alianţe sunt hipnotizaţi de agresiunea rusă“.

„Auzim o mulţime de conversaţii despre cel de-Al Treilea Război Mondial, despre care se presupune că ar putea începe dacă NATO va închide spaţiul ucrainean pentru rachete şi avioane ruseşti şi, prin urmare, zona umanitară de excludere aeriană nu a fost încă stabilită“, a spus el.

„Acest lucru permite armatei ruse să bombardeze oraşe paşnice şi să arunce în aer blocuri de locuinţe, spitale şi şcoli. Patru clădiri cu mai multe etaje din Kiev au fost bombardate dimineaţa devreme, zeci de morţi“, a conchis Zelenski.

 

Citește și: