Vine surpriza la pompă, chiar și pentru șoferii care sunt „Toma Necredinciosul”: ce se întâmplă cu prețurile

Vine surpriza la pompă, chiar și pentru șoferii care sunt

Se pare că, foarte curând, prețurile de la pompă vor începe să intre la apă. E doar o chestiune de timp până când vom vedea costuri mai mici la carburant!

Această ipoteză este încurajată de deprecierile semnificative înregistrate în ultima perioadă de piața internațională a țițeiului.

După cum bine știm, atunci când barilul de petrol s-a scumpit semnificativ, prețurile la carburant s-au majorat și ele, spre nemulțumirea șoferilor.

Economiștii ne-au spus la acel moment că cele două piețe sunt strâns legate și că anumite evoluții înregistrate de una se reflectă în cealaltă. Mergând pe același sistem de gândire, acum, când prețurile la petrol se diminuează, ar trebui să vedem același fenomen și la pompă, cât de curând.

Prețurile intră la apă

Teama de recesiune trage în jos prețurile țițeiului, spune analistul eToro Bogdan Maioreanu, care punctează faptul că economiștii văd riscurile de recesiune în Europa la cele mai ridicate niveluri din noiembrie 2020.

„Conflictul dintre Rusia și Ucraina și temerile că rezervele de gaze naturale nu vor fi capabile să genereze suficientă energie electrică în această iarnă au dus prețul megawatului la 477 de euro, adică de aproape șase ori mai mult decât anul trecut. Contractele futures pentru gazele naturale olandeze au atins 234 de euro pe megawatt oră cu livrare in Septembrie. Toate aceste prețuri ridicate la energie vor crește riscurile de scădere a producției industriale în Europa, ceea ce se adaugă la potențialul de recesiune. Cel mai recent sondaj Bloomberg arată că riscul unei recesiuni în Europa a crescut la cel mai înalt nivel din noiembrie 2020. Probabilitatea ca producția să se diminueze timp de două trimestre consecutive a crescut la 60%, de la 45% într-un sondaj anterior, și de la 20% înainte de criza Ruso – Ucraineană.

Toate aceste date pesimiste readuc temerile legate de recesiune, ceea ce a dus la o scădere a prețului petrolului cu 5%. Aceasta a fost ajutată de speranțele privind un potențial progres al negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul. Țițeiul West Texas Intermediate s-a ieftinit cu până la 5,7% coborând sub 87 de dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni, iar petrolul Brent a ajuns la 95 de dolari pe baril”, comentează specialistul.