Vestea zilei pentru românii speriați de facturile la încălzire: legea mult așteptată a fost aprobată

Vestea zilei pentru românii speriați de facturile la încălzire: legea mult așteptată a fost aprobată

Românii îngrijorați de costul tot mai ridicat al facturilor la utilități, primesc, în sfârșit, o veste bună. Aceasta vine de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conform anunțului făcut de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat marţi un tarif de 980 de lei pe gigacalorie pentru Termoenergetica.

Ce trebuie să afle românii

„Astăzi, deci nu acum ceva timp, ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru producţie, transport, distribuţie a energiei termice. Acest tarif reprezintă tariful Elcen, care ţine de Ministerul Energiei, plus tariful Termoenergetica, ce ţine de Primărie, şi în continuare va fi aprobat de Consiliul General. Dar atenţie, că este foarte grav: tariful total ajunge la aproape 1.000 de lei pe gigacalorie, adică 980 de lei – ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi, lucruri foarte grave. Până acum era 490 de lei costul pe gigacalorie. Încă o dată: 980 de lei, crescut de la 490 de lei. Populaţia plătea 163 de lei. Azi, când vorbim, există subvenţia lăsată de pe timpul meu, deci doar 163 de lei”, a punctat ministrul Gabriela Firea.

Consiliul General al Primăriei Bucureşti trebuie să aprobe tariful, iar românii vor putea vedea apoi pe facturile lor, noul preț aprobat de ANRE.

„(Noul tarif aprobat, n.r.) va trece în Consiliul General, unde dumnealor au majoritate, noi nu putem să-i oprim, pentru că au majoritate. Dacă luna aceasta, la prima şedinţă ordinară, se votează tariful aprobat de ANRE, deci dublu faţă de suma care era, adică 980 de lei, aproape 1.000 de lei, inclusiv TVA, (noul tarif, n.r.) intră în vigoare la următoarea factură”, a menţionat Gabriela Firea.

Vestea venită de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este cât se poate de utilă bucureștenilor, în condițiile în care, în ultimele luni, bugetele familiilor se află sub o presiune uriașă, din cauza valului inflaționist. Acesta a dus la majorări semnificative de preț la toate bunurile și serviciile, mai ales în ceea ce privește carburantul și facturile.

Citește și: