25 aug. 2022 | 08:50

Unde te muți ca să trăiești mai mult, în România: județele cu cea mai mare speranță de viață

ACTUALITATE
Unde te muți ca să trăiești mai mult, în România: județele cu cea mai mare speranță de viață

Dacă ai trăit cu impresia că accesul la serviciile medicale din marile orașe ale României vine la pachet cu o speranță de viață sporită, te-ai înșelat amarnic. Dacă trăiești în București, Cluj sau Brașov, te supui unui stres suplimentar care, în mod evident, îți ia ani din viață.

Institutul Național de Statistică a publicat cea mai recentă analiză referitoare la speranța de viață din țara noastră, defalcată pe județe. În mod previzibil, există diferențe între mediul rural și mediul urban, dar cel mai fascinant este faptul că, din zece încercări, este improbabil să nimerești județul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult, este undeva în sud.

Unde sunt bătrânii români cu viața lungă

Este important de reținut că speranța de viață nu atrage atenția asupra unei sănătăți mai precare a oamenilor dintr-o localitate sau alta. În schimb, atrage atenția asupra unui cumul de factori care favorizează viața mai lungă într-o anumită regiune, particularitatea favorizată de aspecte precum obiceiuri culinare, politici publice sau stil de viață.

Având în vedere toate aceste aspecte, Vâlcea este județul cea mai mare speranță de viață de pe meleaguri mioritice și singurul în care indicatorul cu pricina depășește, în medie, 80 de ani. Este urmat de București cu 78,4 ani, Cluj – 77,47 ani, Brașov – 77,37 ani și Sibiu – 76,9 ani. La polul opus, ar fi bine să eviți Tulcea, unde speranța de viață este de 73,2 ani, Giurgiu, Călărași și Satu Mare – 74,2 ani.

Aceeași analiză mai atrage atenția asupra unui aspect și, din nou, desființează mitul conform căruia accesul la servicii medicale din orașe este benefic pentru o viață mai lungă. În Hunedoara și Vâlcea, de exemplu, oamenii din mediul rural au o speranță de viață semnificativ mai mare decât cei din orașele aceluiași județ, deși, la nivel național, vorbim de o medie de 3 ani în plus pentru oameni din urban versus rural.

longevitate speranta de viata romania

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele