16 sept. 2022 | 11:04

Un nou tip de ajutor social: surprinzător, nu-l primesc doar românii săraci

ACTUALITATE
Un nou tip de ajutor social: surprinzător, nu-l primesc doar românii săraci

Se pare că autoritățile iau în calcul implementarea unui nou tip de „ajutor social”. În practică este vorba despre susținerea de către Guvern, prin fonduri, a celor ce îngrijesc acasă de rudele în vârstă, aflate la nevoie.

Scopul măsurii este de a ajuta familia respectivă să păstreze bolnavul vârstnic în sânul ei. Ce ar putea urmări statul prin această decizie? E cât se poate de simplu!

Este vorba despre evitarea instituționalizării seniorilor noștri. Este mult mai bine pentru ei să rămână în sânul familiei sale iubitoare, să-și vadă copiii, nepoții, apropiații. Trece altfel prin boală acasă, poate chiar în casa lui pentru care a trudit o viață, decât într-un centru social.

Astfel, membrii familiei care își vor asuma responsabilitatea de a avea grijă de ruda bolnavă și în vârstă, ar putea primi de la stat un fel de ajutor social, un fel de indemnizație.

Practic, îngrijirea informală ar putea fi remunerata! E dificil pentru aceste persoane ca, pe lângă grija pe care trebuie să o poarte bolnavului, să mai aibă și un serviciu care să-i aducă venituri.

Timpul nu-i permite cu siguranță să facă acest lucru și, tocmai de aceea, statul îi vine în ajutor financiar, urmărindu-se interesul seniorului de a rămâne alături de cei dragi, bucurându-se de căldură și afecțiune în continuare.

Bani de la stat pentru acești oameni

Dacă proiectul va fi adoptat, membrii familiei ce își asumă să îngrijească vârstnicul aflat în nevoie vor fi, din punct de vedere legal, asistenți personali pentru persoana bolnavă ajunsă la vârsta neputinței.

„Pentru sprijinirea acestor îngrijitori informali ai vârstnicilor, MMSS, alături de Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, va elabora în perioada 2023-2024 un studiu privind sectorul îngrijirii informale pentru a se putea fundamenta o politică de susținere a acestor îngrijitori, după cum reiese din strategia pusă în dezbatere publică (…)

De asemenea, MMSS vrea să ajute la adoptarea cadrului legislativ pentru indemnizația de îngrijire pentru îngrijitorul informal. De asemenea, beneficiile și indemnizațiile pentru membrii familiei și rudele vârstnicului care lucrează ca îngrijitori informali să fie adecvate”, explică avocatnet.ro.