UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kievul va primi mai multe arme, după anunțul fără precedent al lui Putin

UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Kievul va primi mai multe arme, după anunțul fără precedent al lui Putin

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit miercuri să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei și să mărească livrările de arme către Kiev, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare în timp de război a țării de după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a lupta în Ucraina.

Nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Ce include

Cei 27 de miniștri de externe din blocul comunitar se află la New York pentru reuniunea anuală a liderilor mondiali la Națiunile Unite.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că anunțul lui Putin – care a inclus măsuri de anexare a unor porțiuni din teritoriul ucrainean și o amenințare cu folosirea armelor nucleare pentru a apăra Rusia – a arătat panică și disperare.

„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina”, a declarat Borrell reporterilor după ce miniștrii s-au întâlnit pentru a decide cum să răspundă.

După ce au fost informați de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, miniștrii au convenit să însărcineze echipele lor să pregătească un al optulea pachet de sancțiuni care să vizeze „sectoare mai relevante ale economiei rusești și să continue să vizeze persoanele responsabile pentru războiul de agresiune din Ucraina”, a declarat Borrell.

Miniștrii UE vor avea următoarea reuniune oficială la mijlocul lunii octombrie, când ar putea fi oficializat un pachet de sancțiuni.

Miniștrii au convenit, de asemenea, să intensifice livrările de arme către Ucraina. Borrell a refuzat să ofere mai multe detalii privind tipul de sancțiuni sau de sprijin militar, dar a declarat că el crede că va exista un sprijin „unanim” în cadrul blocului pentru noi măsuri.

Ungaria se opune unui nou pachet de sancțiuni

Într-un interviu acordat Reuters, ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu a declarat că Putin încearcă să sperie și să divizeze Occidentul, dar ultimele sale comentarii reprezintă un „moment care schimbă jocul”.

Reuniunea de miercuri ar trebui să pună accentul pe unitate, să avanseze rapid cu un nou pachet de sancțiuni și să folosească mecanismul european de finanțare a facilității de pace pentru a accelera furnizarea de arme către Ucraina, a spus el.

„Ar trebui, de asemenea, să declarăm angajamentul de responsabilitate juridică. Fuhrerii de la Kremlin nu ar trebui să considere de la sine înțeles că responsabilitatea lor pentru războiul genocidar ar trebui să fie luată cu blândețe”, a spus el.

Menținerea unității între cei 27 pentru un pachet de sancțiuni s-ar putea dovedi complexă în contextul unei crize a aprovizionării cu energie care a afectat puternic blocul. Marți, Ungaria a respins ideea.

„Este diferit acum”, a declarat Reinsalu. „Există o vorbă în aviație care spune că reglementările sunt scrise cu sângele victimelor catastrofelor aeriene. Ei bine, toate pachetele (de sancțiuni) sunt scrise cu sângele și atrocitățile pe care le-a comis Rusia”.

„UE ar trebui … să nu mai menționeze un al 8-lea pachet de sancțiuni, ar trebui să nu mai semnaleze măsuri care nu ar face decât să adâncească și mai mult criza de aprovizionare cu energie”, a declarat Peter Szijjarto.