Ucraina face bilanțul jurnaliștilor uciși în războiul dus de Rusia. Peste 200 de ziariști și-au pierdut viața

Ucraina face bilanțul jurnaliștilor uciși în războiul dus de Rusia. Peste 200 de ziariști și-au pierdut viața

Vecinii de peste graniță au făcut bilanțul negru. Aproape 250 de jurnaliști și-au pierdut viața pe teritoriul ucrainean din cauza operațiunilor agresive demarate de ruși, spune presa locală din Kiev.

243 de ziariști, morți în războiul din Ucraina, spun autoritățile

Nu mai puțin de 243 de crime, în 16 zone ale Ucrainei împotriva oamenilor din presă au fost anunțate joi, de Comitetul de Stat pentru Televiziune și Radiodifuziune ucrainean. Crimele de război, așa cum au fost numite, au inclus chiar și vătămări, răpiri, amenințări și chiar atacul cu bombardamente de la tunrnurile de televiziune.

Astfel, potrivit datelor, șapte reporteri au fost omorâți, 15 au fost dați dispăruţi, 14 au murit ca și combatanţi sau din cauza bombardamentelor ruseşti când nu erau la datorie, nouă au fost răniţi şi opt jurnalişti au fost răpiţi.

Printre oamenii de presă care au pierit în război se află un cameraman de la Fox News, Pierre Zakrzewski, care a fost omorât în timp ce transmitea informaţii despre invazia rușilor din Ucraina, regizorului american Brent Renaud, care a fost ucis în oraşul ucrainean Irpin. Totodată, printre victime se numără și fotograful ucrainean Maksim Levin, despre care nu mai existau veşti de trei săptămâni. Acesta a fost descoperit fără suflare în apropiere de Kiev.

L-a începutul lunii a trecut în neființă şi Yevhen Bal, jurnalist, scriitor, voluntar, membru al Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina și al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina. Conform instituției unde a lucrat, decesul său a fost rezultatul torturii la care a fost supus de soldaţi ruşi. Bărbatul a fost capturat de militarii ruşi pentru fotografii „compromițătoare” cu soldații ucraineni. „I-au cotrobăit în toată casa, iar pe el l-au das la subsol. Trei zile a fost torturat, fiind bătut grav. Rănile i-au fost fatale şi a murit la scurt timp.”

De altfel, Dilerbek Shakirov a fost printre primele victime. Jurnalistul a fost împușcat cu un pistol automat 26 februarie în satul Zelenivka, regiunea Herson.

Victime sunt și printre jurnaliștii care au decis să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei sau Apărării Teritoriale după invazia Rusiei în Ucraina.

 

Citește și:
Etichete: