Ucraina cere SUA să îi trimită zilnic 1000 de rachete pentru a se proteja de invazia rusă

Ucraina cere SUA să îi trimită zilnic 1000 de rachete pentru a se proteja de invazia rusă

Ucraina a cerut Statelor Unite armament suplimentar, chiar și sute de rachete antiaeriene şi antitanc în plus, conform unui document la care CNN scrie că a avut acces. În acest sens, Kievul a trimis în ultimele sptămâni Statelor Unite mai multe liste cu armamentul de care estimează că are nevoie.

Ucraina vrea 1000 de rachete din partea SUA pentru protecție suplimentară

Cu toate acestea, într-o listă trimisă recent Congresului american, Kievul relevă că are nevoie, chiar zilnic, de un număr de 500 de rachete antiaeriene de tip Stinger şi de 500 de rachete de tip Javelin.

Ucraina nu se dezice și cere sute de rachete în plus, de ambele tipuri, mult mai mult decât a cerut anterior, conform unei surse la curent cu aceste solicitări. În plus, Kievul formulează noile cereri în contextul în care afirmă că se confruntă cu o eventuală ”penurie” împotriva asaltului rus.

Oficiali americani şi de la NATO au decis să respingă aceste cereri, subliniind faptul că Ucraina a primit deja ajutoare militare suplimentare. Până la data de 7 martie, la mai puţin de două săptămâni de la invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, Statele Unite şi alte state membre NATO au trimis Ucrainei în jur de 17.000 de rachete antitanc şi aproximativ 2.000 de rachete antiariene.

State membre NATO, inclusiv Statele Unite, au menţinut un flux constant de livrări de armament şi echipament, cu toate că Rusia a ameninţat că ţinteşte aceste livrări.

Ucraina a reocupat orașe și poziții defensive la est de Kiev

Forțele ucrainene au reluat orașele și pozițiile defensive de la periferia estică a Kievului, a anunțat vineri Ministerul Apărării britanic în cea mai recentă actualizare a informațiilor.

„Contraatacurile ucrainene și forțele ruse care se retrag pe liniile de aprovizionare supraîntinse au permis Ucrainei să reocupe orașul și pozițiile defensive de până la 35 de kilometri la est de Kiev. Forțele ucrainene vor continua, probabil, să încerce să împingă forțele ruse înapoi de-a lungul axei de nord-vest de la Kiev către aerodromul Hostomel”, a spus ministerul, relatează CNN.

Între timp, înaintarea forțelor ruse către orașul-port Odesa de la Marea Neagră a stagnat, a spus ministerul.

„Forțele ruse încă încearcă să ocolească Mykolaiv în timp ce caută să conducă spre vest, spre Odesa, progresul lor fiind încetinit de problemele logistice și de rezistența ucraineană”, a adăugat ministerul.

Conform relatărilor oficiale ucrainene, forțele țării au reluat teritorii la est de Kiev în urma unor lupte intense de joi, inversând câștigurile anterioare ale Rusiei. Videoclipurile de pe rețelele de socializare geolocalizate de CNN au arătat trupe ucrainene împreună cu niște armuri rusești capturate în mica așezare Lukyanovka, la aproximativ 35 de mile la est de capitală.