Forțele ucrainene blochează ofensiva rusă la Kiev

Forțele ucrainene blochează ofensiva rusă la Kiev

Ofensiva rusă la Kiev este în prezent blocată de forțele ucrainene. Confruntările armate se intensifică pe frontul capitalei ucrainene, unde lansatoare de obuze ucrainene răspund artileriei ruse. „Militarii noştri controlează oraşul Cernihiv şi blochează înaintarea inamicului către Kiev“, a anunțat vineri Statul Major al armatei ucrainene. Mai multe detalii, în continuare.

Armata ucraineană blochează ofensiva rusă la Kiev

Trupele ucrainene contraatacă forțele ruse în unele zone ale țării, informând că au câștigat teren în apropierea capitalei Kiev, transmite BBC.

Pe frontul capitalei ucrainene confruntările armate se intensifică, în vreme ce lansatoare de obuze ucrainene răspund artileriei ruse.

„Militarii noştri controlează oraşul Cernihiv şi blochează înaintarea inamicului către Kiev. Continuăm să respingem ofensiva inamicului la Kiev“, a transmis într-un buletin, vineri, Statul Major al armatei ucrainene.

Cernihiv, un oraş localizat la 120 de kilometri de Kiev, în partea de nord a Ucrainei, este un oraş-cheie în calea incursiunii ruse către capitala ucraineană.

„Au fost multe tiruri. Mi-au atins casa. Geamurile, uşile, tavanele au fost distruse“, a spus pentru AFP Iaroslava Delişevska, în vârstă de 58 de ani, care a fugit de la periferia Kievului, devenită teatrul unor confruntări armate aprige, cu cei cinci câini ai familiei.

Citește și: Vești bune din Ucraina. Un consilier prezidențial face anunțul: Ce s-a întâmplat cu armata rusă din suburbiile Kievului

La vest de Kiev se abordează steaguri ucrainene

Autoritățile locale din orașul Makariv, la vest de Kiev, au declarat că abordează acolo din nou steaguri ucrainene. Totodată, un purtător de cuvânt american al Apărării a afirmat că ucrainenii și rușii își inversează impulsul în unele părți din sud.

Într-un mic oraș din sudul Voznesensk, forţele ucrainene au împins forţele ruseşti înapoi, iar un convoi blindat a fost distrus.

Și în Herson, un oraș din sudul Ucrainei, port fluvio-maritim pe Nipru, aproape de peninsula Crimeea și primul oraș căzut în mâinile Rusiei, forțele ucrainene încearcă să recucerească teritoriul.

Un analist al Apărării din Marea Britanie a declarat pentru BBC că lupta ar putea forța Moscova să-și schimbe tactica.

Cu toate acestea, cea mai recentă evaluare a Ministerului Apărării din Regatul Unit spune că trupele ruse din Ucraina se deplasează din nord și sud pentru a „învălui forțele ucrainene în estul țării“.

„Forțele ruse se reorganizează probabil înainte de a relua operațiunile ofensive la scară largă“, potrivit evaluării.

Citește și: