Trupele lui Putin îşi repară tancurile cu piese din frigidere şi maşini de spălat, spune presa străină

Trupele lui Putin îşi repară tancurile cu piese din frigidere şi maşini de spălat, spune presa străină

Sancțiunile tot mai mari pe care Rusia le primește din partea Occidentului obligă militarii lui Putin să repare mașinăriile folosite în război așa cum pot. Spre exemplu, mai multe tancuri au fost reparate cu componente electronice din frigidere şi maşini de spălat vase.

Rușii apelează la soluții disperate pentru a-și repara echipamentul militar

„Am primit rapoarte din partea ucrainenilor care afirmă că găsesc pe teren echipamente militare ruseşti care sunt pline de semiconductori care au fost scoşi din maşini de spălat vase şi frigidere”, e declarația făcută de secretarul american al comerţului Gina Raimondo în timpul unei audieri în Congres, potrivit The Washington Post.

Oficialii americani spun că exporturile tehnologice americane către Moscova sunt cu 70 de procente mai mici de la impunerea sancţiunilor la sfârşitul lunii februarie. Totodată, alte tehnologiie legate de telecomunicaţii, lasere, aviatică sau semiconductori au înregistrat o scădere de 85%.

De altfel, autoritățile ucrainene au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că trupele ruse fac un recensământ al electrocasnicelor, în regiunea Harkov.

„Ocupanţii au făcut un recensământ al electrocasnicelor în unele apartamente: au înregistrat câte frigidere, televizoare, maşini de spălat, cuptoare cu microunde etc. sunt în case. „Care este scopul unui astfel de „recensământ” rămâne de văzut”, scria Ukrinform, duminică.

Ministerul Apărării din Ucraina spune că aproape 26.650 de soldați ruși ar fi fost lichidați/scoși din luptă (uciși, răniți sau capturați) de la începutul invaziei din 24 februarie.

Astfel, pierderile înregistrate de Rusia ar fi generat 26.650 de soldați, 1.195 tancuri, 2.873 de vehicule blindate de luptă, 534 sisteme ale artileriei, 191 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS, 199 de avioane, 161 de elicoptere, 13 vase/bărci/nave, 2.019 de vehicule, 398 drone, 94 rachete de croazieră.

Pe de cealaltă parte, Moscova a făcut un bilanț necesar în care menționeză că a cauzat pagube masive forțelor armate ucrainene. La ultima strigare, oamenii lui Putin au declarat că în total, de la debutul „operațiunii militare speciale”, forțele sale ar fi reușit să distrugă în Ucraina: 821 vehicule aeriene fără pilot, 164 de avioane, 125 elicoptere, 303 de sisteme de rachete antiaeriene, 3.013 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 364 de sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS, 1.471 sisteme de artilerie de câmp și mortiere, 2.824 de unități de vehicule militare speciale.

Citește și:
Etichete: