17 oct. 2022 | 15:34

Top 10 destinații de vizitat toamna în România

VIDEO VISTA

Toamna este un anotimp frumos prin colorit, în ciuda temperaturilor scăzute și a ploilor pe care le aduce.

Este perioada din an în care scăpăm de canicula verii și ne putem bucura de zile cu temperaturi normale și seri mai răcoroase. Frunzele trec de la verde la galben-arămiu și cad rând pe rând, realizând un covor potrivit pentru cei care adoră să organizeze picnicuri toamna.

Și, dacă nu ți-ai folosit toate zilele de concediu în vara aceasta, îți recomandăm câteva destinații de vizitat toamna, în România. Vei avea parte de un peisaj de vis, desprins parcă din cărțile cu basme, și ocazia de a îți face cele mai frumoase poze în acest anotimp. Hai să aflăm împreună care sunt cele mai frumoase locuri din țară!

enisala

Dobrogea – Marea Neagră

Dacă nu îți place aglomerația de pe litoralul românesc de fiecare vară, atunci toamna este locul potrivit pentru a vizita Marea Neagră. Aici veți avea parte de plaje goale, liniștite și veți auzi doar sunetul armonios al valurilor care se izbesc de mal. Evident, pe lângă plimbările de pe plajă mai puteți vizita în Dobrogea ruinele cetăților antice din capătul nordic: Cetatea Tomis, Cetatea Histria, Cetatea Argamum-Orgam și Cetatea Enisala.

lepsa

Lepşa

Lepşa este locul potrivit pentru cei care chiar iubesc toamna cu nuanțele ei arămii, cu frunzele ce cad ușor din pomi, cu natura care se pregătește să moară și temperaturile mai scăzute. Aici vei vedea o sumedenie de pomi care mai de care intens colorați în galben sau ruginiu, un peisaj mirific de care te vei desprinde cu greu. Satul, aflat la aprox. 75 de km de Focșani, este și punct de acces în Parcul Natural Putna-Vrancea și în județul renumit pentru podgorii întinse și vin de calitate.

cheile nerei

Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa

Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa este unul dintre cele mai frumoase locuri protejate din România. În plus, este sălbatic și izolat, situat într-un Banat multicultural și care se întinde pe o suprafață de 36,000 de hectare. Este locul ideal pentru oamenii care adoră să facă plimbări lungi în mijlocul naturii. Aici veți putea vedea celebra cascadă Bigăr, aleasă în 2013 drept cea mai impresionantă din lume de World Geography, Cheile Nerei, Ochiul Beiului și Lacul Dracului. În zonă mai puteți vedea calea ferată Oraviţa-Anina, prima cale ferată montană din România, morile de apă de la Eftimie Murgu sau Cazanele Dunării.

sarata monteoru

Sărata Monteoru

Sărata Monteoru a devenit o stațiune căutată în ultimii ani de persoane în vârstă, dar și de tineri. Stațiunea balneoclimaterică din Buzău a devenit preferata familiilor cu copii care vor să beneficieze de experiența apelor puternic sărate din România. A devenit alternativa preferată a celor care nu mai vor weekenduri gălăgioase pe Valea Prahovei. În afară de izvoarele minerale sărate atât de populare vara, aici puteți face lungi plimbări prin pădurile de tei, cu istorie arheologică din vremea epocii de bronz pe dealul Cetățuia sau cu prima și singură mină de petrol din Europa.

valea hartibaciului

Valea Hârtibaciului

Pe Valea Hârtibaciului poți admira în fiecare toamnă dealurile, văile și munții ce se văd în depărtare, acoperite de culorile calde ale acestui anotimp. Vei întâlni în drumul tău sate săsești cu biserici bătrâne și fortificate, prin care soarele de toamnă trece blând. Turiștii sunt extrem de fermecați de apusurile de soare din zonă. Poți servi bucate locale tradiționale ca prăjituri săseşti, lichiu sau hencles.

cetatea poenari

Cetatea Poenari

Situată la altitudinea de 850 metri în vârful Muntelui Căpățânii, Cetatea Poenari este un loc ideal pentru o plimbare de toamnă. Este potrivită pentru o serie de poze cu peisaje de vis presărate cu culorile galben-arămii ale toamnei. Aici se adăpostesc numeroase povești din vremurile medievale, legende și secole de abandon. Cetatea Poenari a fost extinsă și fortificată pe vremea lui Vlad Țepeș.

sibiu

Sibiu

O destinație pe care tot românul o cunoaște și probabil a vizitat-o de multe ori, dar Sibiul văzut toamna are farmecul lui. Orașul este alegerea potrivită pentru un weekend romantic, fotogenic și mereu primitor. Aici veți avea parte de zile liniștite și străzi goale, fiind anotimpul în care toată lumea se află la muncă sau la școală. Puteți vizita Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA în aer liber din Dumbrava Sibiului, un loc care o să vă transpună de la primii pași în trecutul strămoșilor noștri. Mai puteți vizita în apropierea Sibiului și Parcul Natural Cindrel, munţii Făgăraş, staţiunea Păltiniş şi Transfăgarăşanul.

maramures

Maramureş

O altă zonă a României care arată senzațional toamna este Maramureşul. În centrul istoric al orașului Baia Mare puteți servi o cafea la o temperatură plăcută, privind și fotografiind peisajele. Puteți face o drumeție pornind din Mogoșa pentru imagini de vis cu Munții Gutâi sau puteți admira lacul Bodi, dacă alegeți să mergeți cu

telescaunul. Aici veți vedea păduri viu colorate de schimbarea anotimpului și, dacă aveți copii, puteți face chiar un munte de frunze în care să se arunce, cum făceam și noi în copilărie. Iar dacă vreți să vă bucurați de o vizită liniștită la Cimitirul Vesel de la Săpânța, toamna este momentul potrivit din an deoarece sunt mai puțini turiști.

casa de piatra

Casa de Piatră

Casa de Piatră este un cătun din Apuseni unde oamenii se bucură de liniștea vieții, de animale și de frumusețile naturii. Este o experiență pe care trebuie să o bifați cel puțin o dată în viață. Drumul poate părea descurajator deoarece accesul se face pe o șosea forestieră, dar e un loc ideal de luat și la pas. Aici vă mai puteți bucura de peșteri, trasee pitorești, chei și o natură sălbatică așa cum nu ați mai văzut de mult! Vă recomandăm Izbucul Tăuz, peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică sau Gheţarul de la Vârtop.

Transfagarasan

Transalpina și Transfăgărășan

Sigur le-ai vizitat vara, dar Transalpina și Transfăgărășan au farmecul lor toamna! Cea mai înaltă șosea din România supranumită și „drumul Regelui”, Transalpina, are peisaje de vis între Rânca și Obârșia Lotrului, când se schimbă anotimpurile. O plimbare aici cu mașina, la viteză redusă, sau chiar pe jos, dacă ai chef, îți va bucura privirea cu copaci plini de culori calde și o întindere ce se pregătește de iarnă! La polul opus stă Transfăgărășan, cea mai frumoasă șosea din România sau poate chiar din lume. Aici vei vedea o sumedenie de culori de toamnă pe tot drumul, până ajungi la Bâlea Lac. Îți garantăm că experiențele acestea te vor lăsa cu sufletul împăcat că ai ales să le vezi și toamna.