Tehnologia militară care „vede prin ziduri”: cât de avansată este, cine a dezvoltat-o

Tehnologia militară care „vede prin ziduri”: cât de avansată este, cine a dezvoltat-o

Se pretinde că tehnologia nouă militară israeliană poate „să vadă prin ziduri”, folosind un sistem de urmărire bazat pe inteligență artificială pentru a distinge țintele în mișcare și cele statice, din spatele zidurilor groase.

Conceput pentru a fi utilizat de către militarii aflați în război și forțele de ordine, în caz de dezastre, Camero Xaver™ 1000 pretinde că poate produce imagini de înaltă rezoluție ale obiectelor din spatele unui perete.

Potrivit Camero Tech, dispozitivul portabil, care necesită puțină pregătire pentru utilizare, poate pătrunde prin orice, de la gips-carton subțire până la beton armat. Capabil să detecteze părți individuale ale corpului și dacă o țintă este un animal, un copil sau un adult, dispozitivul va fi folosit pentru a identifica pozițiile oamenilor dintr-o clădire.

Tehnologia a fost prezentată la Eurosatory 2022

Ca și în cazul tuturor tehnologiilor militare, se știe foarte puțin despre modul în care funcționează Xaver™ 1000. Are un afișaj de 25,7 centimetri (10,1 inchi) care este ținut de peretele prin care vrei să „vezi” și o antenă pliabilă care îl înconjoară. Camero declară că folosește sisteme AI pentru a urmări modelele din spatele materialelor și pentru a oferi un aspect al camerei, plus articole din interior.

Aprofundând, Camero afirmă că produsele lor folosesc unde radio pentru a pătrunde prin pereți, o idee care nu este nouă. Cu toate acestea, radarul are o rezoluție extrem de scăzută atunci când trece prin pereți, deoarece materialele grele distorsionează undele, în timp ce dispozitivul se străduiește să pună cap la cap puținele informații pe care le are. Potrivit Camero, produsele lor par să fi rezolvat această problemă prin creșterea rezoluției, până la identificarea mișcărilor fine, permițând AI-ului să facă restul sarcinilor grele.

„Deși ne apropiem de asta, este destul de puțin probabil să putem pretinde că putem să vedem, efectiv, prin pereți, folosind tehnologia radio, cum ar fi imagini super realiste, așa cum le putem vedea cu ochii noștri. Dar putem obține o imagine clară a scenariului exact din spatele zidului? Aici, răspunsul este cu siguranță unul pozitiv”, s-a declarat.