Țara din Europa care dă bani grei cetățenilor pentru a-și lua mașini noi: cât de generoși sunt politicienii lor, de fapt

Țara din Europa care dă bani grei cetățenilor pentru a-și lua mașini noi: cât de generoși sunt politicienii lor, de fapt

Italia dă un exemplu tuturor statelor europene care depun eforturi pentru a combate schimbările climatice și a încuraja înnoirea parcului auto cu vehicule prietenoase cu mediul înconjurător.

Autoritățile italiene vor pune la bătaie fonduri impresionante pentru a ajuta populația să-și achiziționeze mașini electrice sau care să polueze mai puțin. În acest sens, premierul italian Mario Draghi a semnat joi un decret în baza căruia cetățenii vor beneficia de nu mai puțin de 650 de milioane de euro, sub formă de subvenții pe an, între 2022 și 2024.

Potrivit noului decret, achizițiile de vehicule electrice sau hibride cu emisii reduse vor fi eligibile pentru un bonus cuprins între 2.000 și 3.000 de euro.

Un bonus în numerar de 2.000 de euro va fi disponibil și pentru o gamă largă de vehicule de generație mai veche, „inclusiv cele cu motoare tradiționale pe benzină și diesel, atâta timp cât au emisii cuprinse între 61 și 135 de grame de CO2 pe kilometru.

Finanțarea suplimentară este pusă la dispoziție celor care casează vehicule mai vechi în momentul achiziționării mașinii noi,

Pe lângă beneficiile pentru mediu, se urmărește și susținerea industriei auto

Italienii au în plan susținerea masivă a sectorului auto, iar decizia de a oferi subvenții atât de generoase are, pe lângă impactul pozitiv asupra mediului, și scopul de a ajuta această industrie. Deja, pentru industria auto, autoritățile italiene au adoptat măsuri ample de ajutor și pregătesc implementarea unora noi, pachetul general ridicându-se la valoare de 8,7 miliarde de euro.

Industria auto italiană traversează o perioadă destul de dificilă. Numărul înmatriculărilor a scăzut puternic în primele luni ale acestui an. De exemplu, înmatriculările de maşini noi în Italia au scăzut cu aproximativ 23% în februarie şi cu 30% în martie.

O parte din aceste deprecieri puternice resimțite de industrie sunt puse pe seama faptului că italienii au amânat achiziționarea unui autovehicul, cu speranța că vor beneficia de subvenții și e așteptată, astfel, o revenire pe plus a vânzărilor din acest sector.