19 sept. 2022 | 17:01

Statele baltice și Polonia închid granițele pentru turiștii ruși: „Nu sunteți bineveniți aici”. De ce Finlanda nu face la fel

ULTIMA ORĂ
Statele baltice și Polonia închid granițele pentru turiștii ruși: „Nu sunteți bineveniți aici”. De ce Finlanda nu face la fel

Patru dintre cele cinci țări din UE care se învecinează cu Rusia au început să refuze accesul turiștilor ruși, spunându-le că nu ar trebui să călătorească dacă țara lor este în război cu Ucraina. Este vorba despre Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Cum rămâne cu Finlanda? Statul nordic nu este de acord cu această decizie.

Patru țări vecine cu Rusia închid granițele

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au impus noi restricții cetățenilor ruși, în timp ce Finlanda a decis să țină granița deschisă, deși a redus numărul de programări consulare disponibile pentru călătorii ruși care doresc vize. Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni luate de UE sau de statele membre de când Vladimir Putin a invadat statul vecin.

Turiștii ruși nu mai sunt primiți în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania

Blocul comunitar a interzis toate zborurile din Rusia, lăsând disponibile doar legăturile de transport feroviar și rutier, și a fost de acord să limiteze eliberarea de vize de călătorie în zona Schengen. Interdicția impusă de astăzi se referă la turiștii ruși, dar permite venirea disidenților ruși care caută refugiu în UE, dar și a șoferilor de camion, refugiaților și celor cu rezidență în țările UE, precum și a celor care își vizitează membrii familiei.

Solicitare urgentă în contextul războiului din Ucraina

Astfel, mai puțin de o zecime din cei aproximativ 4.000 de ruși care intră zilnic în Estonia își pierd acest drept în conformitate cu noile reguli, au anunțat oficialii locali.

„Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici. Trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei”, a transmis ministrul leton de Externe, Edgar Rinkevics.

De ce Finlanda nu este de acord cu această măsură

Totuși, problema călătoriilor în Uniunea Europeană a divizat blocul comunitar, capitale precum Berlin și Paris susținând că ar fi contraproductiv să interzică accesul rușilor obișnuiți, așa cum solicită Kievul. Iar Finlanda, al cărei premier Sanna Marin susținea că turiștii ruși nu ar trebui să călătorească în UE în timpul războiului, a motivat că o astfel de interdicție ar putea contraveni acordului din zona Schengen conform căruia toate țările trebuie să onoreze vizele emise de alte națiuni.

„O țară acordă o viză, alta o refuză. Cu siguranță, acest lucru nu este foarte de dorit pentru sistem”, a spus președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Avertisment din cauza tensiunilor din UE

Pe de altă parte, premierul estonian Kaja Kallas și-a exprimat frustrarea față de tensiunile din cadrul UE, avertizând că mulți călători ruși se vor îndrepta acum spre granița finlandeză.

„Există o portiță, iar portița este Finlanda”, a subliniat Kallas. „Deci măsura nu este eficientă în totalitate… dar este totuși mai bine decât nimic. Sper că, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să facă și ei acest lucru”, a adăugat prim-ministrul Estoniei.

Kremlinul a avertizat că va riposta la aceste restricții, dar nu va închide granițele față de UE.