07 dec. 2022 | 11:13

Sintagma anului 2022, decisă la Oxford: ce este „Goblin mode”

ACTUALITATE
Sintagma anului 2022, decisă la Oxford: ce este

Pe măsură ce 2022 se apropie de sfârșit, este timpul să aflăm ce cuvânt a fost desemnat Oxford Word of the Year. „Modul goblin (Goblin mode)” este sintagma anului 2022.

„Modul goblin (Goblin mode)” este un neologism și înseamnă respingerea așteptările societății și a trăi într-o manieră hedonistă, fără a ține cont de imaginea de sine.

Pentru prima dată în istoria sa, votul a fost deschis publicului, iar după ce au fost exprimate peste 300.000 de păreri, este clar că o frază în special a captat atenția publicului.

Ce este, de fapt, Goblin Mode

Modul Goblin se alătură celorlalte, precum câștigătorul din 2021, „vax” și „selfie” din 2013. Acestea sunt cuvinte sau expresii care au făcut furori în lexiconul englez în ultimii ani.

Astfel, cum ziceam, Modul Goblin este „un tip de comportament care este leneș, neglijent sau lacom, de obicei într-un mod care respinge normele sau așteptările sociale”, se arată într-o declarație a Oxford Languages – au spus creatorii Oxford English Dictionary care au anunțat câștigătorul.

Poate că nu este o expresie nouă – a fost văzută pentru prima dată pe Twitter în 2009 – dar modul goblin și-a făcut faima în 2022, apărând în ziare, reviste și, desigur, în rețelele sociale, după ce a apărut într-un titlu simulat în februarie. Preluarea anului cu asalt se reflectă în rezultate: modul goblin a câștigat într-o victorie zdrobitoare, cu 93% din voturi, potrivit The Guardian.

Pe locul doi s-a clasat „metaverse”, în timp ce „#IStandWith” s-a clasat pe locul al treilea. Primele trei au fost decise de lexicografii de la Oxford University Press înainte ca decizia finală să fie luată de publicul vorbitor de limba engleză din întreaga lume.

„Având în vedere anul pe care tocmai l-am experimentat, „modul Goblin” rezonează cu toți cei care ne simțim puțin copleșiți în acest moment. Este o ușurare să recunoaștem că nu suntem întotdeauna eurile idealizate și curate pe care suntem încurajați să le prezentăm pe feed-urile noastre Instagram și TikTok”, a spus Casper Grathwohl, președintele Oxford Languages.

„Oamenii își îmbrățișează spiridușul interior, iar ei aleg „modul spiriduș” drept cuvântul anului – asta ne spune că conceptul va rămâne probabi aici”.