07 sept. 2022 | 12:26

Semne rele iarna are: o să băgăm la greu calorifere în priză, cine trebuie să-și facă cele mai mari griji

ACTUALITATE
Semne rele iarna are: o să băgăm la greu calorifere în priză, cine trebuie să-și facă cele mai mari griji

Pe măsură ce sezonul rece se apropie cu pași repezi, apar tot mai multe indicii cu privire la cum va arăta iarna din acest an, din perspectiva crizei energetice.

Din nefericire pentru noi, nu prea vom reuși să economisim prea multă energie, iar una dintre cauze ar putea fi generata de clasicele probleme la rețelele de termoficare. Bucureștenii, din acest punct de vedere, au toate motivele să-și facă griji.

E posibil să fim nevoiți să ne încălzim la calorifere electrice, când sistemul centralizat, inevitabil, se va defecta și ne va mai putea deservi.

Dispeceratul Energetic Național (DEN) a întocmit un document care analizează un posibil scenariu pentru iarna viitoare, iar dacă analizăm argumentele specialiștilor și calculele realizate de ei, cele proiectate par foarte plauzibile.

Cel mai interesant lucru este că Dispeceratul estimează că vom reuși să reducem consumul intern de energie cu doar 0,7%, în acest sezon rece, față de cifrele înregistrate în perioada similară a anului trecut. Iată cum explică specialiștii aceste previziuni care nu sunt deloc de natură să ne bucure, dat fiind faptul că legile energiei au fost modificate, iar cine nu se încadrează acum într-un plafon de consum redus cu de la 300 de kiloWatt oră la 255 kiloWatt oră, nu va beneficia de măsurile de sprijin la plata facturilor.

Ce ne așteaptă în doar câteva luni, de fapt

″Pentru estimarea consumului brut de energie electrică al țării aferent perioadei 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, DEN a considerat un scenariu acoperitor, cu temperaturi în jurul mediilor lunare multianuale. Totodată, s-a ținut cont de scăderea consumului brut de energie electrică din prima jumătate a acestui an, de circa 5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În același timp au fost luate în considerare și disfuncționalitățile inerente din rețeaua de termoficare a municipiului București și a altor orașe, care vor conduce la utilizarea surselor de încălzire pe bază de energie electrică, ceea ce se va reflecta într-o creștere a consumului de energie electrică.

În aceste condiții, consumul intern brut prognozat de DEN este în medie cu circa 0,7% mai mic decât cel înregistrat în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022″, se arată într-un document al Dispeceratului Energetic Național (DEN), analizat de Profit.ro.