Șeful diplomației SUA, avertisment privind Moldova și Georgia. Cele două țări sunt în pericol

Șeful diplomației SUA, avertisment privind Moldova și Georgia. Cele două țări sunt în pericol

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, e de părere că Republica Moldova și Georgia sunt sub semnul unui adevărat pericol, iar Statele Unite ar trebuie să aibă grijă la ceea ce se petrece în cele două țări. Anunțul a fost făcut de înaltul oficial în ședința Comitetului pentru Credite al Senatului de la Washington.

Avertisment la nivel înalt pentru Moldova și Georgia. Ce spune șeful diplomației SUA

Pe de altă parte, înaltul reprezentant american dă asigurări că Statele Unite colaborează îndeaproape cu Republica Moldova şi Georgia.

”Vă împărtăşesc îngrijorarea cu privire la situaţia vulnerabilă din Georgia şi Moldova. Avem o cooperare foarte strînsă cu ei. Am fost în Moldova acum cîteva săptămîni. Şi secretarul nostru pentru populaţie, refugiaţi şi migraţie a fost acolo. Am alocat alte 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Moldova sub egida conferinţei Germaniei” a transmis Blinken senatorilor.

Acesta a discutat și despre eforturile de integrare a sistemelor energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei cu Europa. Totodată, el a adăugat că au foststabilite și mici victorii, însă mai este mult de muncă în acest sens. Reprezentantul de stat al SUA a mai vorbit şi despre eforturile depuse de Republica Moldova în găzduirea refugiaţilor ucraineni.

”Trebuie să asigurăm disponibilitatea agenţiilor ONU pentru fluxurile potenţial mari de refugiaţi în Republica Moldova. Ei au acceptat deja mulţi oameni, aceasta este o ţară mică. Există şi probleme referitoare la Georgia despre care pot vorbi, dar aţi pus accentul corect. Trebuie să fim atenţi la Georgia şi Republica Moldova, ele sînt în pericol. Am văzut cîteva cazuri în R. Moldova şi Transnistria şi urmărim foarte atent acest lucru” a conchis oficialul american.

Joe Biden a declarat, joi, că amenințările liderului de la Kremlin privind folosirea armelor nucleare sunt „iresponsabile” și arată „sentimentul de disperare” al Rusiei față de turnura luată de ofensiva sa din Ucraina.

Nimeni nu ar trebui să facă goale comentarii despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi, este iresponsabil. Arată sentimentul de disperare pe care îl simte Rusia în fața eșecului său mizer de a-și îndeplini obiectivele inițiale”, a spus președintele american.

Citește și:
Etichete: