Se schimbă legea pentru toți șoferii din România, în 2022: modificarea care te scapă de un stres teribil

Se schimbă legea pentru toți șoferii din România, în 2022: modificarea care te scapă de un stres teribil

În cazul unui accident rutier fără victime, cea mai mare sursă de stres pentru șoferii din România are legătură cu completarea documentului de constatare amiabilă. Acesta implică și un desen la care prea puțini șoferi se pricep, iar din această toamnă nu va mai fi necesare.

În continuare vei avea posibilitatea să completezi respectiva hârtie, dar foarte mulți vor profita de noua prevedere definită de Autoritatea de Supraveghere Financiară, un detaliu care se traduce prin posibilitatea de a-l completa digital, pe internet. Decizia cu statut de legea, ce vizează toți șoferii din România a fost adoptată recent de oficialii din ASF. În final, va adapta legislația RCA la 2022 prin introducerea posibilității încheierii formularului de ”Constatare amiabilă de accident” în format electronic.

Ce se întâmplă cu formularul electronic de constatare, la RCA

Conform datelor făcute publice de oficialii ASF, formularul electronic va fi cât se poate de similar cu cel pe hârtie, informațiile pe care le poți completa sunt aceleași și, nu în ultimul rând, va avea aceeași valoare juridică. Conform noilor reglementări, “în cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul”.

Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României, din ce se poate desprinde din comunicatul ASF. „Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către ASF”.

Pentru că noul formular electronic reprezintă o noutate legislativă, este important de reținut că asiguratorii vor avea obligația, la momentul încheierii asigurării RCA, de a pune la dispoziția clienților formularul ”Constatare amiabilă de accident” pe suport de hârtie și să ofere detaliile tehnice necesare completării în format electronic. În final, noul formular electronic va intra în vigoare de la 15 octombrie 2022.

Citește și: