Se dau bani de la stat: returnarea amenzilor aplicate în pandemie, o posibilitate reală

Se dau bani de la stat: returnarea amenzilor aplicate în pandemie, o posibilitate reală

Pe perioada pandemiei, au existat mai multe acte normative care s-au reflectat în amenzi costisitoare pentru români din cauza unor reguli sau restricții care au apărut de pe o zi pe alta. Acum, se cochetează serios cu returnarea banilor.

PSD și USR și-au ”unit destinele” pentru cauză nobilă, în România. Cele două partide politice solicită același lucru, prin două proiecte legislative inițiate separat. Ideea de bază este de anulare a amenzilor aplicate pentru nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare în România în termen de 24 de ore. În același timp, ambele formațiuni politice își doresc returnarea banilor achitați de către cei care au fost sancționați din acest motiv. Sumele sunt foarte mari.

Amenzile date în pandemie, posibil să fie returnate

În teorie, persoanele care au intrat pe teritoriul național au avut obligația de a completa un formular digital de intrare în România. Au avut 24 de ore la dispoziție în acest sens. Cei care au uitat acest detaliu, au fost sancționați cu amendă de la 2000 până la 3000 de lei. Între timp, Guvernul a decis ca pragul minim al amenzii să fie redus la 500 de lei.

Măsura a intrat în vigoare începând cu 20 decembrie și se referea la toate persoanele care intră în România, indiferent de naționalitate și independent de mijlocul de transport. Nu conta dacă era vorba de calea aerului, pe mare sau terestru. Este important de reținut că proiectul ordonanței de urgență privind formularul prevedea o amendă de 5.000 lei pentru cei care nu furnizează datele solicitate. Ulterior, Guvernul a decis anul trecut că amenda va fi cuprinsă între 2.000 – 3.000 lei. Recent, chiar săptămâna trecută, aceeași autoritate a stabilit nivelul amenzii între 500-3.000 lei.

Oficialii din PSD și USR speră însă ca toate amenzile aplicate din cauza respectivului formular gândit în contextul pandemiei să fie anulate, iar banii să fie returnați cetățenilor. ”Foarte multe persoane care au dorit să intre în țară au fost sancționate contravențional deoarece nu au fost informate de noile reglementări din România. Însă, amenzi pentru necompletarea PLF-urilor au primit și cetățeni care îl completaseră și-l arătaseră la intrarea în țară sau cetățeni pe care nu i-a întrebat nimeni dacă au completat formularul. Sunt persoane care au fost amendate și de cinci ori pentru necompletarea formularului digital la intrarea în țară. Astfel, conform informațiilor publice, aproape 50.000 de persoane care au intrat în România între 25 decembrie și 8 ianuarie au fost amendate, în total, cu 129 de milioane de lei, pentru că nu au completat acest formular. Peste 13.000 dintre amenzi au fost primite doar în București”, au atras atenția oficialii USR.

De partea cealaltă a baricadei, cei de la PSD au un discurs similar. ”Din decembrie, după intrarea în vigoare a OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România și până în prezent, s-au dat mii de amenzi contravenționale românilor care s-au întors în țară și nu au completat formularul digital de intrare în Romania (PLF), din lipsă de informare sau pentru că nu au știut cum să acceseze platforma, sau care au completat documentul, dar datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică. Cei mai mulți dintre românii care s-au întors de sărbători în țară s-au trezit cu amenzi usturătoare, deși majoritatea acestora au completat în mod corect formularul digital de intrare în România (PLF).”, arată și social-democrații.

Citește și: