Se apropie o posibilă furtună geomagnetică: unde va lovi și cum vor fi afectate comunicaţiile radio şi sistemele GPS

Se apropie o posibilă furtună geomagnetică: unde va lovi și cum vor fi afectate comunicaţiile radio şi sistemele GPS

Din fericire, nu la noi se va întâmpla, dar americanii au emis avertizări de furtună geomagnetică.  Iată care sunt efectele pe care le-ar putea produce o astfel de furtună.

Astfel, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA estimează că sunt posibile întreruperi limitate ale comunicaţiilor radio şi sistemelor GPS. O furtună solară care se îndreaptă spre Pământ este de aşteptat să întrerupă pentru scurt timp unele comunicaţii radio şi să provoace aurore boreale ce vor fi vizibile din America de Nord.

O furtună geomagnetică e posibil să lovească SUA

În acest sens, Centrul de Predicţie a Vremii Spaţiale de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a emis o avertizare şi se aşteaptă ca America de Nord să asiste astăzi la cele mai mari efecte ale furtunii geomagnetice.

„Furtunile geomagnetice pot avea un impact asupra infrastructurii din orbita apropiată a Pământului și de la suprafață, putând perturba comunicațiile, rețeaua electrică, navigația, radioul și operațiunile prin satelit”, a explicat Centrul de Predicție Meteorologică al NOAA, în avertismentul său emis marți.

Cu toate acestea, experţii avertizează că majoritatea impacturilor vor fi minore, dar există posibilitatea ca evenimentul să atingă un nivel 3 din 5 pe scara de severitate a furtunii geomagnetice. Ca să înțelegi mai bine, mai exact, la un nivel 3, NOAA avertizează că pot apărea fluctuaţii ale reţelei electrice și sunt posibile întreruperi ale comunicaţiilor prin satelit şi ale semnalelor radio.

De asemenea, la acest nivel, sistemele GPS se pot bloca temporar sau pot deveni slabe, avertizează specialiștii.

Asemenea furtuni au loc periodic, pe măsură ce activitatea soarelui (ciclul solar) crește și scade, dar nu se așteaptă ca această furtună să fie catastrofală. Acestea fiind spuse, ar putea exista impacturi „moderate” pe Pământ, în cel mai rău caz, o furtună de magnitudine G3 lovind joi, a spus NOAA. Ca idee, G1 este cel mai slab și G5 cel mai puternic nivel de furtună pe scara de vreme spațială folosită în mod obișnuit.

Ca referință, NASA spune că ciclul solar actual se va intensifica şi va atinge maximul solar în jurul anului 2025. Atunci, este posibil ca o erupţie solară puternică să provoace o furtună geomagnetică puternică care să ducă la distrugerea reţelelor de energie electrică şi a dispozitivelor electronice.