08 dec. 2022 | 09:55

Săptămâna de lucru de 4 zile face minuni: testele care îți arată că ar trebui să fie peste tot

ACTUALITATE
Săptămâna de lucru de 4 zile face minuni: testele care îți arată că ar trebui să fie peste tot

Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile a fost vehiculată îndelung, mai ales în ultima perioadă. Teste recente îți demonstrează acum de ce este, în realitate, o idee foarte bună.

Spre exemplu, în Marea Britanie, a fost derulat un program pilot care a inclus ideea de săptămână de lucru de patru zile.

Acest lucru s-a întâmplat în iunie, iar în cadrul experiementului s-a constatat că 86% dintre respondenții la un sondaj ulterior au declarat că este posibil să continue așa, chiar și după încetarea experimentului, întrucât premisa este una oportună.

Productivitatea nu a înregistrat scăderi, ba dimpotrivă

S-a demonstrat că angajații participanți au reușit să-și menținuă nivelul de productivitate, ori chiar au înregistrat cifre mult mai bune, în anumite cazuri.

În altă ordine de idei, oamenii au avut mai mult timp pentru familie și odihnă, ceea ce pare să aibă un impact semnificativ asupra performanței la locul de muncă.

Dintre cele 73 de companii incluse în studiu, 41 au fost de acord să completeze un sondaj la mijlocul experiementului.

Aproape jumătate au declarat că productivitatea s-a menținut, în timp ce 34 la sută au declarat că s-a „îmbunătățit puțin” și 15 la sută au declarat că s-a „îmbunătățit semnificativ”.

Evident, în momentul de față, vorbim strict despre decizii interne ce ar putea ține de companii și cam atât – nu există cadru legal pentru asta.

Ar fi, totuși, interesant de văzut dacă și în România s-ar putea face un astfel de experiment și, mai mult decât atât, dacă angajatorii de la noi din țară ar ajunge la o concluzie similară, pe baza observațiilor.

În mod evident, se poate spune că psihologia umană funcționează la fel în toată lumea, indiferent de țara de proveniență a angajatului. Stresul prelungit și timpul îndelungat petrecut la birou, în lipsa altor activități deconectante, poate duce negreșit la inevitabilele greșeli, dar și la încetinirea productivității.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele