23 aug. 2022 | 09:38

Salariile bugetarilor au explodat, din nou, în România: cât ne costă majorările pe toți, de fapt

ACTUALITATE
Salariile bugetarilor au explodat, din nou, în România: cât ne costă majorările pe toți, de fapt

În urmă cu câteva săptămâni, s-a dat o Ordonanță pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar. După câteva calcule, începem să înțelegem în cifre reale ce înseamnă acele procente în plus pentru românii privilegiați din aparatul administrativ.

Până la finele acestui an, impactul ordonanței de majorarea a salariilor din sectorul bugetar va fi de puțin peste 2 miliarde de lei. ”Impactul este de puţin peste 2 miliarde de lei, dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună de plată pentru că mai sunt posturi vacante neocupate”, a precizat ministrul Marius Budăi la Digi 24.

De ce sunt salariile bugetarilor mai mari decât la privat

Deja de mulți ani, autoritățile române fac o concurență neloială companiilor din sectorul privat, când vine vorba de salarii. Practic, românii aleargă să se angajeze pe un post confortabil oriunde în aparatul administrativ pentru se bucura un confort financiar suplimentar.

Un pic șocant este însă faptul că ministrul Muncii, Marius Budăi, în loc să recunoască problema, a dat vina pe faptul că, la privat, se raportează salariile mai mici decât se dau în mână. ”În România încă se practică, din păcate, şi lucrătorii se complac în această situaţie, plata cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta va fi diferenţa”, a ținut să menționeze ministrul.

În contextul celor mai recente discuții legate de naționalizarea Pilonului II de pensii, Marius Budăi a atras atenția asupra faptului că nu a fost niciun pic de adevăr în acele speculații. ”Trebuie să avem o consultare cu cei de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r) pentru că acolo sunt specialiştii şi vom veni cu nişte măsuri. Controversele legate de declaraţiile mele au fost create în mod artificial de unii colegi din politică. Aceştia îşi doresc să mai iasă la suprafaţă cu câte ceva şi neavând ceva plauzibil, pozitiv, încearcă să facă subiect din nimic. Nu s-a discutat niciodată despre o naţionalizare a Pilonului II, a fost un subiect fals”, a subliniat ministrul Muncii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele