Rușii ”îngroapă” Google în amenzi: cea mai recentă, 387 de milioane de dolari

Rușii ”îngroapă” Google în amenzi: cea mai recentă, 387 de milioane de dolari

Cât timp vor mai fi accesibile în țara lui Putin, serviciile Google reprezintă un pretext solid pentru amenzi generoase. Nu de alta, dar gigantul din Mountain View încearcă să nu cenzureze orice sursă de informare democratică pe care Kremlinul și-o dorește îngropată.

Google a fost amendă cu 21,8 miliarde ruble sau aproximativ 387 de milioane de dolari de către un tribunal din Rusia, la începutul acestei săptămâni. Motivul a fost nerespectarea repetată a angajamentului de eliminare de conținut pe care autoritățile de la Moscova îl consideră ilegal, conform Interfax, preluat de Reuters.

Cât de gravă a devenit cenzura în Rusia

Accesul la informații necenzurate sau care nu au fost deformate prin filtrul propagandei de la Kremlin este foarte dificil în Rusia. Autoritățile se dau peste cap pentru a bloca orice formă de acces la informații obiective legate de conflictul de Ucraina.

În acest context, prima amendă primită de Google pentru că nu s-a supus efortului rusesc de cenzură a fost de aproximativ 7,2 miliarde de ruble. Motivul oficial de la acea vreme a fost nerespectarea eliminării sau blocării conținutului. Nu a durat mult până când filiala din Rusia a fost nevoită să intre în faliment, deoarece contul său bancar din țara lui Putin a fost confiscal, făcând imposibilă plata personalului și a vânzătorilor.

Pe de o parte, când vine vorba de cea mai recentă amendă, Google poate contesta decizia din tribunal, dar acestea sunt doar niște formalității care, la ora actuală, contează prea puțin în Rusia. Nu de alta, dar încă de luna trecută, Roskomnadzor a declarat că YouTube a Alphabet răspândește informații false despre conflictul din Ucraina și permite conținut extremist pe platformă, inclusiv îndemnuri de prezență la proteste neautorizate.

„Site-ul de găzduire video YouTube promovează în mod deliberat difuzarea de informaţii înşelătoare despre progresul operaţiunii militare speciale în Ucraina, discreditând forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, a insistat Roskomnadzor.