Rusia recrutează profesori, muncitori în construcții și politicieni pentru Ucraina. Ce conțin ofertele de angajare

Rusia recrutează profesori, muncitori în construcții și politicieni pentru Ucraina. Ce conțin ofertele de angajare

De când armata rusă a abandonat misiunea de cucerire a Kievului și a început să își concentreze forțele în estul Ucrainei, Kremlinul a spus că obiectivul său militar principal este să „elibereze” regiunile din estul și sudul țării vecine, unde predomină populația vorbitoare de limba rusă. În prezent, oficialii ruși par să încerce să profite de pe urma celor mai săraci și patrioți dintre cetățenii săi, pentru a ajuta regiunile să își revină după ofensiva lui Putin, pe care a declanșat-o acum mai bine de patru luni.

Rusia face angajări masive

Rusia anunță că recrutează muncitori esențiali, inclusiv profesori și politicieni, pentru „reconstrucția” teritoriilor ocupate din estul Ucrainei, informează The Moscow Times. Zeci de anunțuri de angajare postate pe site-ul rusesc Avito vizează zugravi, zidari și alți meseriași esențiali care să participe la reconstrucția orașului Donețk, numit capitala republicii autoproclamate a separatiștilor din regiune.

Ce promit ofertele de muncă

În descrierea ofertelor de job-uri sunt anunțate salarii peste medie și o serie de alte beneficii. Cele mai multe cereri se adresează utilizatorilor din afara centrelor urbane majore, care vor avea salarii de două sau chiar trei ori mai mari decât media regională. O altă promisiune este pachetul de beneficii care acoperă toate mesele, cazarea, concediul plătit, oportunități de „avansare în carieră” și un bonus de 60 de dolari dacă recomandă un prieten de încredere.

Anunțuri sponsorizate de guvern

Deși postările sunt făcute de antreprenori privați, unii spun că proiectul ar fi sponsorizat de Ministerul rus al Construcțiilor și că sunt acompaniate de slogane motivaționale precum: „Haideți să reconstruim Donbasul împreună”.

Potrivit anunțurilor de angajare, toți muncitorii care se alătură misiunii patriotice trebuie să se supună verificărilor Serviciului Federal de Securitate (FSB). Salahorii în construcții vor fi „trimiși” în teritoriile ocupate „în câteva zile”, însă reclamele nu specifică nicio compensație în caz de rănire sau deces.

Psihologii și profesorii sunt la mare căutare

Se crede că organizațiile de voluntariat rusești pro-Kremlin au recrutat și trimis oameni în misiuni „umanitare” în regiunile separatiste din estul Ucrainei, în ultimele luni. Potrivit grupului umanitar „Împreună cu Donbas”, care ar avea legături cu guvernul de la Moscova, zeci de psihologi și profesori ruși fac voluntariat în Mariupol, oraș din sudul Ucrainei devastat și ocupat de soldații lui Putin.

Spre deosebire de muncitorii în construcții, profesorii sunt recrutați prin canale private, cum ar fi grupurile de social media. Potrivit site-ului de știri Tayga.info din Siberia, un astfel de mesaj a apărut într-o conversație cu studenții la Universitatea Pedagogică de Stat din Novosibirsk.