Rusia, reacție nervoasă la summit-ul NATO de la Madrid

Rusia, reacție nervoasă la summit-ul NATO de la Madrid

Rusia vede în summitul NATO o confirmare a poziției agresive a alianței militare occidentale. „Summitul de la Madrid consolidează cursul de îngrădire agresivă a Rusiei” de către alianța militară, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, potrivit agențiilor de presă ruse.

Reacția Rusiei la summit-ul NATO

Secretarul general Jens Stoltenberg a declarat miercuri, înainte de începerea deliberărilor de două zile, că alianța se află în fața unui summit „istoric”.

El s-a referit la decizia de a invita Finlanda și Suedia să se alăture. În plus, în cadrul summitului urmează să fie adoptat un nou concept strategic pentru NATO, în care vor fi formulate pentru prima dată relațiile cu China.

NATO a demarat oficial procesul de admitere a Finlandei și Suediei. Potrivit informațiilor furnizate de agenția germană de presă, toți șefii de stat și de guvern din cele 30 de state membre au aprobat aceste planuri în cadrul reuniunii la nivel înalt de miercuri de la Madrid.

Anterior, Rusia a calificat drept „negativă” intenția de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Potrivit ministrului adjunct de externe, Serghei Ryabkov, miercuri, la Moscova, potrivit agenției de presă Interfax:

„Considerăm extinderea alianței nord-atlantice ca fiind un factor pur destabilizator în afacerile internaționale”.

Un astfel de pas nu aduce mai multă securitate nici alianței militare occidentale, nici candidaților la aderare. Acest lucru este valabil și pentru țările „care percep alianța ca pe o amenințare”, a declarat Ryabkov. Printre acestea se numără și Rusia.

Șefii de stat și de guvern ai celor 30 de membri NATO s-au reunit la Madrid pentru a stabili cursul viitorului alianței în contextul războiului de agresiune rusesc din Ucraina.

Președintele american Joe Biden a vorbit, de asemenea, la Madrid, despre un summit „istoric” și a subliniat că obligația de a oferi asistență în temeiul articolului 5 din tratatul NATO este „sacră”. „Mesajul indubitabil” că NATO este puternică și unită va fi transmis de la summit, a declarat Biden într-o scurtă apariție alături de secretarul general Jens Stoltenberg.