Românii, supărați la culme că se construiesc autostrăzi: pierdem bani, pierdem averi

Românii, supărați la culme că se construiesc autostrăzi: pierdem bani, pierdem averi

De mai bine de trei decenii, dacă am fi făcut un sondaj de opinie, cu siguranță că dorința cea mai arzătoare a românilor ar fi fost aceea de a avea și ei autostrăzi, pe principiul „vrem o țară ca afară”. Sau nu?

România are în acest moment aproximativ 988 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, la o suprafață totală de peste 238.000 de kilometri pătrați. Nu e nevoie să spunem că drumurile sunt insuficiente, asta știe oricine a tranzitat, măcar o dată țara, de la Vest la Est sau, până la urmă, din orice punct în oricare altul.

Ei bine, în ultimii ani s-a mai mișcat câte ceva. Nu avem vreo autostradă care să străbată țara, dar s-au mai deschis, pe ici, pe colo, câteva bucăți. Ei bine, pe aceste tronsoane de drum sunt foarte supărații unii dintre conaționalii noștri.

Oricât ar părea de inexplicabil, acești oameni aveau interese financiare directe legate de zonele în care s-au deschis autostrăzile sau drumurile expres, iar acum se confruntă cu mari pierderi.

Mai exact, vorbim despre case de schimb valutar, restaurante sau magazine ce se bucurau de mult mai multă clientelă, când nu erau inaugurate drumurile de mare viteză. Oamenii aflați în trecere preferau să oprească, să doarmă, să mănânce, să viziteze și să facă cumpărături în aceste zone.

Acum, apărând autostrăzile, aceștia ocolesc astfel de obiective și merg cât mai aproape de destinație, nemaifiind adesea nevoie să facă niciun popas, fiindcă timpul necesar deplasării s-a diminuat.

E incredibil motivul pentru care românii au ajuns să se supere că statul construiește autostrăzi

Colegii de la Prima tv au realizat un material despre cum arată afacerile falimentate de investițiile în infrastructura noastră rutieră: „Pecica este primul oraș de după granița cu Ungaria din judetul Arad. Cândva, aici afacerile prosperau. Mulți dintre cei care intrau în țară prin vama Nădlac opreau să mănânce sau să se odihnească după un drum lung. În 2015 a fost deschis lotul de autostradă care leagă Aradul de vama Nădlac. Șapte ani mai târziu, străzile din Pecica sunt aproape goale. La fel și barurile, restaurantele și magazinele”, notează sursa citată.