Românii și vacanțele, anul acesta: ce buget alocă, unde călătoresc

Românii și vacanțele, anul acesta: ce buget alocă, unde călătoresc

Românii călătoresc, dar cu măsură. După relaxarea restricțiilor, peste 37% dintre români și-au redus bugetele pentru vacanță anul acesta, în timp ce mai mult de un sfert nu vor pleca deloc în concediu.

Conform unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, 26,6% nu au planuri să plece în vacanță, iar 38,5% speră să-și facă concediul cu un buget sub 3000 de lei pe familie. Cât privește sumele alocate, aproximativ 38,5% au bugetul pentru concedii sub 3000 lei pentru întreaga familie, iar dintre aceștia, aproape 11% vor să plece în vacanță cu mai puțin de 1000 de lei.

De asemenea, tot din sondaj aflăm că 37,5% dintre români și-au redus bugetul pentru concedii în acest an. 27% dintre respondenți declară că sumele sunt similare cu anul trecut, în timp ce doar 20% au în vara aceasta mai mulți bani dedicați vacanțelor. Ponderea celor care sunt mai generoși cu bugetele de vacanță și alocă peste 3000 de lei este de 35%, iar dintre aceștia 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6000 de lei în vacanță, 8,1% – între 6000 și 10000 de lei și doar 5,8% au un buget mai mare de 10000 de lei pentru concediu.

Românii sunt mai cumpătați cu cheltuiala

Mai mult, dintre românii care au planuri să plece în vacanță, peste 49% aleg ca destinație România, cu o preferință mai ridicată pentru litoral (26,2%), iar circa 20% preferă destinațiile din străinătate. Diferența de circa 25% dintre respondenți spun că își vor face concediul acasă.

Pe litoralul românesc aproape că bate vântul. Hotelierii sunt disperați, turiștii vin în număr neașteptat de mic, iar agenții economici de la malul mării susțin că doar tichetele de vacanță îi mai țin „în viață”.

Anul acesta nu am mai văzut buletinele de știri începând cu acea clasică afirmație: „turiștii au luat cu asalt litoralul Mării Negre”. Anul acesta, turismul intern e la pământ. După doi ani de zile în care românii au fost nevoiți să-și facă vacanțele în țară, se pare că acum vor să-și ia revanșa, dezamăgiți de ceea ce au găsit în stațiunile noastre de pe litoral, în timpul pandemiei de coronavirus.

Odată cu redeschiderea granițelor și ridicarea restricțiilor, oamenii și-au reluat sejururile în destinații precum Grecia sau Turcia, acolo unde, spun ei, condițiile sunt net superioare, iar prețurile uneori chiar mai mici decât la noi.