30 mart. 2022 | 23:26

Românii nu mai vor să muncească? Avem joburi disponibile în toată țara, lipsesc doritorii

ACTUALITATE
Românii nu mai vor să muncească? Avem joburi disponibile în toată țara, lipsesc doritorii

Zeci de mii de locuri de muncă sunt în acest moment vacante, la nivel național, potrivit celor mai proaspete date transmise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Concret, în țară, românii dornici de muncă au la dispoziție nu mai puțin de 36.507 locuri de muncă, în evidențele celor de la ANOFM.

Cele mai multe joburi disponibile sunt pentru muncitori necalificați

Conform ANOFM, majoritatea locurilor de muncă puse la bătaie de angajatori se adresează muncitorilor necalificați din țara noastră, deci persoanelor fără pregătire.

Astfel, românii dornici de un job trebuie să știe că se caută muncitori pentru asamblarea şi montarea pieselor (2.277 de locuri de muncă); manipulant mărfuri (1.583 de locuri de muncă); agent de securitate (1.456); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (1.353); lucrător comercial (1.347); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.336); operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (674); montator subansamble (627); conducător auto transport rutier de mărfuri (569); lăcătuş mecanic (568); muncitor necalificat la asamblarea produselor solide şi semisolide (531).

Desigur, există oferte de muncă și pentru persoanele care au studii superioare. În total, joburile care necesită pregătire profesională la acest nivel se ridică la cifra de 2.646.

Astfel, angajatorii caută, de exemplu, inginer în diferite domenii de activitate; programator; specialist în domeniul calităţii; contabil; manager proiect etc.), iar 7.885 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (manipulant mărfuri; lucrător comercial; agent de vânzări; agent servicii client; vânzător etc.

Potrivit datelor oficiale, avem și 10.296 locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; confecţioner-asamblor articole din textile; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudor; conducător auto transport rutier de mărfuri etc.), restul de 15.680 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecţiilor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; confecţioner cablaje auto etc.).