Românii care vor avea scutire de la impozit. Cine sunt angajații și de ce

Românii care vor avea scutire de la impozit. Cine sunt angajații și de ce

O lege foarte importantă a fost promulgată în România. Aceasta stabilește salariul minim brut de 3000 de lei și scutirea de impozit pe venit și contribuții la asigurări de sănătate pentru anumiți angajați. Măsurile se vor aplica în perioada iunie 2022 – decembrie 2028 și sunt similare celor din domeniul construcțiilor.

Categoria de români scutiți de la impozit

A primit undă verde legea care prevede acordarea unui salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei pentru persoanele care lucrează în agricultură și industria alimentară. Astfel, acești angajați vor avea următoarele beneficii: scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), scutire pentru contribuția la sănătate (în cotă de 10%), reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se trimite la pensia privată) și reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (de la 2,25% la 0,3375%), potrivit Avocatnet.

Noile beneficii sunt pentru cod CAEN 01: agricultură și cod CAEN 10: industria alimentară. Fermierii trebuie să țină cont de aceste detalii cheie:

 • 011 cultivarea plantelor nepermanente;
 • 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
 • 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
 • 014 creșterea animalelor;
 • 015 activități agricole în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
 • 016 activităţi auxiliare agriculturii şi după recoltare.

Care sunt condițiile pentru aplicarea scutirilor

Facilitățile urmeză să fie aplicate la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de RON, dacă salariații au normă întreagă de muncă (opt ore pe zi, 40 de ore/săptămână). Pentru sumele mai mari de 30.000 de lei, se vor calcula și remunera taxele salariale obișnuite. Beneficiile sunt valabile în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.

Angajații din agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii pentru pensia privată obligatorie. Dar vor putea opta pentru continuarea acestei plăți printr-o cerere depusă la angajator. Deși va fi scutită de plata contribuției la sănătate, această categorie de români va fi asigurată în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

Angajatorului îi revine sarcina să plătească doar partea care se duce la stat, în Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă, salariații vor avea asigurare din oficiu pentru șomaj.

Ce alți angajați beneficiază de reduceri de taxe

De asemenea, alte categorii de salariați beneficiază de scutiri sau reduceri de taxe:

 • IT-știi – scutire de impozit pe venit (10%);
 • cercetătorii – scutire de impozit pe venit de 10%;
 • angajații în construcții, plus cei care lucrează la birou – scutire de impozit pe venit (10%) și scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II;
 • venituri din chirii – impozitul este de 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie, dacă se depășește plafonul;
 • microîntreprinderile – taxare pe venit 1% sau 3%;
 • Horeca: impozit în funcție de paturi sau suprafață.
Citește și: