24 nov. 2022 | 11:37

Robocop devine realitate: poliția din această țară vrea să folosească roboți pentru a ucide

ACTUALITATE
Robocop devine realitate: poliția din această țară vrea să folosească roboți pentru a ucide

Departamentul de Poliție din San Francisco cere în prezent o petiție Consiliului de Supraveghere al orașului pentru permisiunea de a desfășura roboți, pentru a ucide suspecții pe care autoritățile de aplicare a legii îi consideră o amenințare suficientă ca „riscul de pierdere a vieții oamenilor și ofițerilor este iminent și depășește orice altă forță și opțiune disponibilă pentru SFPD”.

Proiectul de politică, care a fost scris chiar de SFPD, urmărește, de asemenea, să excludă „sute de puști de asalt din inventarul său de arme de tip militar și să nu includă costurile cu personalul în prețul armelor sale”, potrivit unui raport al Mission Local.

Poliția din San Francisco vrea să folosească roboți pentru a ucide răufăcători

După cum notează Mission Local, această propunere a cunoscut deja o opoziție semnificativă atât în ​​interiorul, cât și în afara consiliului. Supraveghetorul Aaron Peskin, a respins inițial cerințele de utilizare a forței, spunând că „roboții nu trebuie folosiți ca utilizare a forței împotriva niciunei persoane”, în limbajul politicii.

SFPD a eliminat această formulare într-o versiune ulterioară. Comitetul de Reguli format din trei membri, pe care îl prezida Peskin, a aprobat apoi în unanimitate acel proiect și l-a prezentat în plenul Consiliului de Supraveghere, pentru un vot, pe 29 noiembrie. Peskin și-a scuzat decizia susținând că „ar putea exista scenarii în care desfășurarea forței letale ar fi singura opțiune”.

Poliția din San Francisco menține în prezent o duzină de roboți complet funcționali, controlați de la distanță, care sunt utilizați de obicei pentru inspecții în zonă și eliminarea bombelor. Cu toate acestea, după cum a arătat poliția din Dallas în 2016, sunt și platforme excelente de livrare a bombelor. Unitățile de eliminare a bombelor sunt adesea echipate cu obuze de pușcă goale folosite pentru a perturba forțat funcționarea internă a unui dispozitiv exploziv, deși nimic nu împiedică poliția să folosească cartușele reale dacă este nevoie, așa cum a recunoscut recent poliția din Oakland consiliului de supraveghere civilă a orașului respectiv.