16 sept. 2022 | 08:30

Rezultatele căutării pe TikTok sunt pline de informații greșite: exact în momentul în care compania urmează să depună mărturie în fața Senatului

ACTUALITATE
Rezultatele căutării pe TikTok sunt pline de informații greșite: exact în momentul în care compania urmează să depună mărturie în fața Senatului

Deși TikTok nu este străin de combaterea dezinformării, problema ar putea fi mai gravă decât crezi.

După cum raportează AP, cercetătorii în internet de la NewsGuard au publicat un raport în care susțin că aproape 20% din rezultatele căutării eșantionate pentru subiecte majore de știri au inclus informații dezordonate. Afirmațiile false au acoperit subiecte, de la invazia Ucrainei de către Rusia până la vaccinurile COVID-19 și atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

TikTok se luptă cu dezinformarea, dar nu prea

NewsGuard a constatat, de asemenea, că introducerea de interogări inofensive poate duce la sugestii pline de informații greșite. Începeți să căutați „schimbări climatice”, iar TikTok va oferi căutări legate de negarea științei climatice, de exemplu. Rezultatele sunt, de asemenea, mai polarizante decât prin Google, potrivit cercetătorilor, cu 12 din primele 20 de rezultate pentru mandatul mediu din SUA din 2022, incluzând declarații extrem de partizane.

Într-o declarație pentru NewsGuard, un purtător de cuvânt TikTok a spus că gigantul rețelelor sociale nu permite „dezinformarea dăunătoare” și o retrage de pe platformă.

TikTok s-a străduit să elimine informațiile greșite. De exemplu, a eliminat aproape 350.000 de videoclipuri legate de alegerile prezidențiale din SUA din 2020 până la sfârșitul acelui an. Compania folosește inteligența artificială pentru a vizualiza videoclipuri și fie extrage automat clipurile semnalate, fie le trimite moderatorilor umani. Preocuparea, după cum ați putea ghici, este că această abordare nu prinde destui infractori – în special pe cei care evită utilizarea cuvintelor cheie care ar putea alerta AI.

De asemenea, oricât de proeminentă ar fi dezinformarea, raportul vine într-un moment prost pentru TikTok. Șefa operațiunilor, Vanessa Pappas, depune mărturie, alături de directorii altor companii, la o audiere la Senat care explorează efectele rețelelor sociale asupra securității naționale. Concluziile nu vor apărea neapărat în timpul audierii, dar ar putea face presiuni și mai mult pe TikTok să restrângă falsurile.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele