18 oct. 2022 | 12:49

Rezultatele anchetei daneze privind scurgerile din Marea Baltică. De la ce a pornit totul

ULTIMA ORĂ
Rezultatele anchetei daneze privind scurgerile din Marea Baltică. De la ce a pornit totul

O investigație preliminară privind avariile produse la cele două gazoducte Nord Stream în partea daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice”, a anunțat poliția din Copenhaga într-un comunicat.

Scurgerile de gaze de la Nord Stream, rezultatul unor explozii

Forțele de ordine au adăugat că investigațiile ulterioare privind scurgerile din 26 septembrie ale conductelor Nord Stream 1 și 2 din zona economică exclusivă a Danemarcei vor fi gestionate în comun de către Poliția din Copenhaga și Serviciul de securitate și informații din Danemarca.

Constatările danezilor păreau să fie similare cu cele ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două găuri din conductă păreau să fi fost provocate de explozii și că acest caz este investigat ca un act grav de sabotaj.

Marți, ziarul suedez Expressen a relatat că o secțiune de cel puțin 50 de metri lipsește din conducta de gaz Nord Stream 1 ruptă în Marea Baltică, după ce a filmat ceea ce a declarat că sunt primele imagini publice disponibile ale pagubelor.

Autoritățile suedeze și daneze au investigat patru scurgeri la conductele care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică și care au devenit un punct sensibil în criza ucraineană.

Reacția Kremlinului

Kremlinul a declarat marți că ancheta internațională a fost înființată cu intenția anticipată de a învinovăți Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „logica elementară” a arătat că deteriorarea conductelor a fost o lovitură pentru interesele Rusiei.

El a spus că ancheta se desfășoară „în secret” și fără implicarea Moscovei.

Înregistrarea video realizată de Expressen, capturată cu un mic vehicul subacvatic acționat de la distanță, sau o dronă submarină, arată metal îndoit și o conductă larg deschisă în apele tulburi de pe fundul Mării Baltice.

Părți ale conductei păreau să aibă margini drepte și ascuțite, în timp ce altele erau deformate, se arată în imaginile înregistrate la o adâncime de aproximativ 80 de metri.

Înregistrarea video a fost filmată luni, a precizat Expressen. Poliția daneză nu a putut spune când se așteaptă ca ancheta să fie încheiată.

Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care se va desfășura cooperarea internațională cu, de exemplu, Suedia și Germania, deoarece depinde de mai mulți factori”, a declarat poliția din Copenhaga.

Liderii mondiali au calificat avariile drept un act de sabotaj, iar Moscova a încercat să arunce vina asupra Occidentului, sugerând că Statele Unite au avut de câștigat.