12 nov. 2022 | 10:55

REVIEW Nimic Nou pe Frontul de Vest – poate cel mai bun film de război de la Salvați Soldatul Ryan, încoace

ACTUALITATE
REVIEW Nimic Nou pe Frontul de Vest - poate cel mai bun film de război de la Salvați Soldatul Ryan, încoace

All Quiet on the Western Front (Nimic Nou pe Frontul de Vest) este, poate, cel mai bun film de război pe care îl poți vedea, în acest moment, pe Netflix.

Un film care îți trezește revoltă și care, evident, prezintă o serie de întorsături de situație pe care nu le-ai putea anticipa, dacă nu ai citit cartea.

Nimic Nou pe Frontul de Vest, filmul care te face să te simți vinovat pentru că-l privești din fotoliul tău confortabil

All Quiet on the Western Front este un film german anti-război din 2022, bazat pe romanul cu același nume din 1929 al lui Erich Maria Remarque. Regizat de Edward Berger, îi are în distribuție pe Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Brühl, Sebastian Hülk, Aaron Hilmer, Edin Hasanovic, dar și pe Devid Striesow.

Cu tot simțul răspunderii, se poate spune că acest film de război este cel mai bun din nișa sa de la Saving Private Ryan, încoace, dacă nu chiar mai bun. Te mișcă în așa hal încât, la sfârșit, ajungi să te simți vinovat pentru că stai în fotoliul tău comod, în timp ce mănânci popcorn, iar acum mai bine de 100 de ani, oamenii treceau prin situații greu de descris. O comparație care te doare.

Acest film înseamna cu atât mai mult acum, în contextul războiului din Ucraina, dar și altor conflicte în plină desfășurare de pe glob. Războiul nu trebuie să se întâmple, însă iată ambițiile unor generali „burtoși”, pe care i-am putea categorisi cu ușurință ca fiind siniștri, duc la pierderi de vieți omenești. Oameni care nu știu pentru ce luptă, poate nu cred în acele cauze, însă sunt obligați să o facă.

Imediat după publicare, romanul lui Erich Maria Remarque a fost interzis, din motive lesne de înțeles: propaganda anti-război nu dădea bine într-o lume ce se pregătea avid de încă unul, mult mai crud și mai lipsit de sens decât primul.

All Quiet on the Western Front poate fi văzut pe Netflix.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele